A magyarok célja a szabadság volt, s ez a törekvés 1956-ban minden népnek példát nyújtott – mondta Fazekas Sándor az 1956-os forradalom ünnepén mondott beszédében. A földművelésügyi tárcavezető szerint a nemzeti felkelés megmutatta, hogy a magyar nép szabadságszerető: sosem fogadta el a zsarnokságot.

A forradalom jelképezi a bátorságot, mely bizonyítja, hogy a magyar nép nem ijed meg a nagyhatalmaktól sem. A magyarság hősies lázadása fordult szembe először igazán a sztálini önkénnyel. Nem számított, mekkora az ellenség túlereje: az őseink tették a dolgukat, hogy a nemzet fennmaradhasson. Akkor már elszálltak a kommunizmusra vonatkozó illúziók, az a tévhit, hogy a bolsevizmus képes megoldani az emberek problémáit. A baloldali illúzióknak vége szakadt, a magyarok pedig leleplezték a rákosista diktatúra igazi arcát emlékeztetett Fazekas Sándor.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Ezt követően a tárcavezető egy emberöltő cselekvéseit vázolta fel ünnepi beszédében. A földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: a mi nemzetünk volt a legbátrabb, hiszen elsőként tettünk bizonyságot, hogy a hit erősebb a félelemnél. A magyarok célja a szabadság volt, s ezzel minden népnek példát adott. Hozzátette: A jelenhez érve elmondhatjuk, hogy most is példát mutatunk összefogásból, kitartásból, s megvédjük az érdekeinket. Támadnak minket, ám 1956 emléke erőt ad nekünk, mert ma is a szabadság népe vagyunk – vélekedett Fazekas Sándor.

Az eseményről és a kitüntetettekről készült képek itt tekinthetőek meg.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)