Miskolcon tartják a visegrádi négyek (V4) - Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország - környezetvédelmi minisztereinek, képviselőinek háromnapos találkozóját, a rendezvényen Szlovénia, Románia, Bulgária és Horvátország delegációja is részt vesz - hangzott el a tanácskozás félidejében tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a diósgyőri várban rendezett tájékoztatón egyebek mellett azt mondta: a szerdai plenáris ülésen az unió körforgásos gazdaságra vonatkozó javaslatáról, valamint a klímapolitikáról egyeztettek. Napirendre került az idegenhonos invazív fajok elleni közös fellépés témaköre is - jegyezte meg.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

A körforgásos gazdaság javaslatcsomag tárgyalása az Európai Unióban intenzíven tart, a végéhez közeledik. A tárgyalások eredményeként olyan szabályozás születik majd, amely teljes mértékben figyelembe veszi az egyes országok jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzetét és hulladékgazdálkodási lehetőségeit - tette hozzá.

Fontos, hogy a kitűzött célok megvalósíthatóak legyenek, és a szükséges időkeret és forrás is rendelkezésre álljon - mondta a miniszter. Megjegyezte: Magyarországon az utóbbi években rengeteg fejlesztés történt a szelektív gyűjtés és a hulladék újrafeldolgozása terén, és jó lehetőség kínálkozik a rendszer kiterjesztésére is, például a biológiailag lebomló hulladék külön kezelése terén.

Az idegenhonos invazív fajok elleni egységes fellépés lehetőségeiről szólva azt hangoztatta: a téma napirendre tűzése azért fontos, mert napjainkra egyértelművé vált, hogy e fajok terjedése rendkívül komoly veszélyforrás. Az ilyen fajok megtelepedésüket követően egyre nagyobb területeket hódítanak meg, kiszorítva az őshonos növényeket és állatokat, ezzel teljesen átformálva a környezetet, ráadásul térhódításuk komoly egészségügyi és gazdasági károkat is okozhat.

Az unióban 2014-ben alkotott jogszabály lehetőséget ad úgynevezett regionális fajlisták létrehozására is, a V4 országoknak élniük kell a regionális együttműködés lehetőségével, mert az invazív fajok terjedésének megakadályozása, a probléma kezelése csak határokon átnyúló összefogással valósítható meg - tette hozzá Fazekas Sándor.

(MTI)