Magyarország geopolitikailag érdekelt Bosznia-Hercegovina stabilitásában, ezért a magyar agrártárca szakpolitikai segítséggel támogatja Bosznia uniós csatlakozásához szükséges felkészülését – többek között erről is egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Mirko Šarović-cel, Bosznia-Hercegovina külkereskedelmi és gazdasági miniszterével Budapesten.

Amellett, hogy szakmai segítséget ígértünk Bosznia-Hercegovina hazánkban tárgyaló miniszterének, a két ország között komoly gazdasági, kereskedelmi lehetőségek körvonalazódnak - fogalmazott Fazekas Sándor a kétoldalú megbeszélést követően. Mint mondta, mindkét fél érdekelt egy közös mezőgazdasági munkacsoport mielőbbi felállításában, amelyben a munka minél előbb megindulhat. A közös munkacsoportban szoros szakmai eszmecsere kezdődhet az élelmiszerbiztonság, az állat-és növényegészségügy, az édesvízi halgazdálkodás területén, de erősíteni szükséges az állategészségügyi hatóságok közötti együttműködést is.

Fotó: Kovács Zoltán

A magyar agrártárca vezetője hangsúlyozta a magyar és bosznia-hercegovinai kutatóintézmények közötti információcsere fontosságát, a képzések vagy közös kutatások formájában történő kétoldalú együttműködést. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy közös cél a mezőgazdaság fenntartható fejlődésének biztosítása, valamint a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerek előállítása olyan termesztési módokkal, amelyek nem jelentenek veszélyt a környezetre és a biodiverzitásra, így a bosnyák féllel való együttműködés kiemelkedő fontosságú a régió GMO-mentességének elérésében.

Fazekas Sándor Magyarország kiváló agrár és állatorvosi egyetemi oktatási intézményeit méltatva hangsúlyozta, hogy várjuk a bosnyák hallgatók jelentkezését a FAO ösztöndíjas program keretében, ezáltal is hozzájárulva agrárkapcsolataink elmélyítéséhez.

(FM Sajtóiroda)