A Foodex Japán 2016 élelmiszeripari szakkiállításon Magyarország 100 négyzetméteres standdal, 15 kiállítóval képviselteti magát. A magyarok libamájjal, hústermékekkel, mézekkel, borokkal mutatkoznak be - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor a mai napon megbeszélést folytatott a Sojitz Foods élelmiszeripari kereskedő vállalat elnökével, amely vállalat mangalicát és vízi szárnyas termékeket importál Japánba. A megbeszélésen a japán fél megerősítette szándékát, hogy egyre több terméket szeretne vásárolni Magyarországról, mert megbízhatónak, jó minőségűnek ismerték meg a magyar élelmiszereket.

A földművelésügyi miniszter találkozott Hidemichi Sato japán parlamenti miniszter helyettessel is, aki megerősítette, a mangalica Japánban már jól befutott termék és a fogyasztók elégedettek azzal. A két fél kölcsönösen egyetértett abban, hogy az eredetvédelem és minőségvédelem fontos számukra, és Japán is a GMO mentes élelmiszereket részesíti előnyben. Tárgyalások során Fazekas Sándor kérte japán minisztertársától a zöldség-gyümölcs bevitelre vonatkozó korlátozások feloldását, amelynek rendezésére ígéretet kapott. Megbeszélésük kiterjedt a magyar vadhúsok kivitelére is.

A következő OMÉK díszvendége Japán lesz, ahova Fazekas Sándor meghívta Morijama Hirosi földművelésügyért, erdészetért és halászatért felelős minisztert.

(FM Sajtóiroda)