A Nemzeti Borkiválóság Programnak is köszönhetően folyamatosan javul a magyar borok minősége - mondta a földművelésügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

Fazekas Sándor az Auchan áruházlánc három hetes őszi borvásárának megnyitóján kiemelte: a Borkiválósági program öt éve működik, és évről-évre pillanatfelvételként mutatja a magyar borvidékeken a minőséget és a választékot. Az idei programba mintegy 1100 nevezést regisztráltak, és ennek a "nemzeti borválogatottnak az élmezőnye" található meg abban a két - vörös és fehér borokat tartalmazó - kötetben, amelyeket a közelmúltban jelent meg.

Kép letöltéseFotó: FM

Fazekas Sándor bízik az idei termés jó minőségében és megfelelő mennyiségében. Azt mondta, az előjelek kedvezőek, a szüret gyakorlatilag befejeződött, forr a must, és várhatóan lesz utánpótlása a kiváló minőségű magyar bornak jövőre is.

A  Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa elmondta, hogy a Borkiválóság Program öt éves működése során hatalmas  siker az áruházlánccal való együttműködés.
Kiss Eliza  kiemelte, hogy a  tárca segíti a borok piacra jutását, erre példa a mostani borvásár is, ahol  124  minőségi magyar borral találkozhatnak a fogyasztók. A miniszteri biztos azt is bejelentette, hogy a Borkiválóság könyvek már kereskedelmi forgalomban is megvásárolhatók.

Kiss Eliza,   az MTI-nek elmondta: minőségében nagyon jó lesz az idei évjárat, a mennyiség azonban várhatóan 3 millió hektoliter alatt marad, 2,7 millió hektoliter körül lesz. A legtöbb borvidéken már befejeződött a szüret, de Tokaj-hegyalján még szedik az aszúszemeket. Az idei tokaji évjárat a 2013-ashoz hasonlítható, de akár az 1972-es kiváló minőséget megközelítő bor is készülhet - jegyezte meg. Hozzátette: jövőre valamelyik kék szőlőfajtából készült bor lesz 2018 kiválasztott bora az idei furmint után, amelyre különleges figyelem irányul majd. Még semmi nem dőlt el: így versenyben van a kadarka, a kékfrankos, de a bikavér is.

Folyamatosan bővíti borkínálatát Magyarországon az Auchan, amelyben több mint 1100 féle bor, pezsgő, illetve habzóbor található. A magyar pincészetekkel való szoros együttműködésnek köszönhetően borkínálatuk 98 százaléka magyar, ezek közül pedig több mint 100 minőségi magyar bor a Borkiválóságok Könyve köteteiben is megtalálható. Az újdonságok aránya az Auchan áruházak borkínálatában 20-25 százalék, és olyan tételek közül is lehet válogatni, amelyek neves magyar és nemzetközi versenyeken is sikereket értek el - mondta el a borvásár megnyitóján Dominique Ducoux, az Auchan Retail Magyarország vezérigazgatója.

Az áruházlánc évente átlagosan mintegy 6,5 millió palack bort forgalmaz Magyarországon. A magyar borok az Auchanon keresztül eljutnak például Lengyelországba, Romániába, de Franciaországba és Luxemburgba is.

(MTI/FM Sajtoiroda)