A mezőgazdasági gépgyártás területén, a zöldség és vetőmag kivitelében, a melegházi növénytermesztési technológiák fejlesztésében vállalt növekvő magyar részvételben és a baromfi ágazatban azonosítottak be konkrét magyar-orosz üzleti együttműködési lehetőségeket a Magyar-Orosz Regionális Mezőgazdasági Fórum résztvevői.

2016. február 18-án Magyar–Orosz Regionális Mezőgazdasági Fórum megrendezésére került sor a Földművelésügyi Minisztérium épületében. Az esemény megnyitóján Dr. Fazekas Sándor miniszter és Dr. Nagy István államtitkár köszöntötte az orosz régiókból érkezett magas rangú delegációkat, valamint a magyarországi vállalatok és intézmények képviselőit, majd plenáris előadások keretében mutatkoztak be az orosz régiók, illetve a magyar ágazatok.

A program az oroszországi régiók bemutatkozása után állattenyésztési és növénytermesztési szekcióban folytatódott, de a fórum keretében lehetőség volt üzletemberi megbeszélések lefolytatására is zárt ajtók mögött. Az esemény élénk vállalati érdeklődés mellett zajlott, így több konkrét megállapodás előkészítése is megkezdődött.

Orosz részről Kurszk, Tyumeny, Rosztov, Szmolenszk és Perm megyék, valamint a Mordvin és a Tatár Köztársaság képviselői voltak jelen, míg magyar részről számos vállalat, állami szervezet, terméktanács és egyéb ágazati szereplő érdeklődött a lehetőségek iránt.

A rendezvény – amelyen több mint 130 fő vett részt - jó keretet biztosított a magyar üzletemberek és cégképviselők sikeres kapcsolatteremtésére az oroszországi partnerekkel, ennek folyományaként a magyar mezőgazdaságban működő vállalatok egyre sikeresebb piaci részvétele várható Oroszországban.

(Földművelésügyi Minisztérium)