Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvétele mellett ünnepi koncerttel, hálaadó misével és a Vallásszabadság Emlékművének felavatásával emlékeztek meg a tordai országgyűlés 450. évfordulójára szombaton Erdélyben.

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke mellett a vallásszabadság első kinyilvánításának tiszteletére rendezett ünnepségen beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

Kép letöltéseForrás: FM

A világon először 1568-ban, a Tordai Országgyűlésen foglalták törvénybe a lelkiismereti és vallásszabadságot. Az erdélyi fejedelemség vallási toleranciáját bizonyító történelmi tényre Tordán és Kolozsvárott kétnapos eseménysorozattal, többek között a kolozsvári unitárius templomban ünnepi koncerttel, a tordai katolikus templomban pedig hálaadó misével emlékeztek.

Kép letöltéseForrás: FM

 

A pontosan 450 évvel ezelőtti esemény mérföldkő az eltérő hitbeli meggyőződésűek szabad és egyenrangú együttélésének biztosításában. Az erdélyi fejedelemség példát mutatott toleranciából az akkori Európának: kontinensünk nyugati felének államait messze megelőzve, elsőnek tettek tanúbizonyságot vallási toleranciáról, és mondták ki a négy vallás – a katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius - szabadságát és egyenjogúságát.

(FM Sajtóiroda)