A magyar reformok működnek, a magyar gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi, hogy csökkenjenek az adók, 2016. január elsejétől a sertés tőkehús áfája 5 százalékra mérséklődött - húzta alá a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára budaörsi sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert az Auchan Magyarország Kft. helyi áruházában arról beszélt, hogy az FM évek óta küzd azért, hogy az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója jelentősen csökkenjen. Az agrártárca kitartó szakmapolitikai tevékenyégének köszönhetően újból csökkent egy alapvető élelmiszer áfája. Kiemelte: ez év január 1-jétől a sertés tőkehúsok áfakulcsa minden eddiginél alacsonyabb, 5 százalék lett; ezzel a családok élelmiszerre fordított kiadásai 25 milliárd forinttal csökkenhetnek.

Kép letöltéseA kormány áfacsökkentési programjának keretében január 1-jével a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Az államtitkár emlékeztetett: a szóban forgó folyamat 2014 januárjában kezdődött, amikor 5 százalékra csökkentették az élő- és félsertés áfáját. A tapasztalatok és statisztikai adatok igazolták a szaktárca és az ágazati szereplők pozitív várakozásait: nőtt az élősertés felvásárlása, az exportja visszaesett, élénkült a tenyészállatok forgalma, nőtt a sertéstartók száma, valamint hosszú idő után ismét nőtt a sertésállomány. Múlt év január 1-jétől az élő és vágott szarvasmarha, juh, valamint kecske áfakulcsa is 5 százalékra csökkent. Most pedig, január 1-jével a kormány áfacsökkentési programjának keretében a sertés tőkehús áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra. Az FM továbbra is kezdeményezi az intézkedés kiterjesztését, és támogatja, hogy az alapvető élelmiszerek további termékköreit is minél hamarabb kedvezményes áfakörbe sorolják - hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert.

A sertéshús áfacsökkentésével a kormány a lakosság megélhetési terheit csökkenti. Számos termék ára ezer forint alá kúszott, a kormány ezzel is szeretné segíteni az emberek, a családok megélhetését - fűzte hozzá. Az államtitkár utalt arra: a sertéságazat fejlődését, a fogyasztás növelését segíti a "Kiváló Minőségű Sertéshús" (KMS) védjegy is. Eddig 180 sertéstartó és feldolgozó üzem, illetve kereskedelmi egység csatlakozott a KMS eredetigazolási programhoz. Ennek köszönhetően évi mintegy 1,3 millió sertésből előállított hús és húskészítmény vált jogosulttá a védjegy használatára.

Kép letöltéseA sertéshús áfacsökkentésével a kormány a lakosság megélhetési terheit csökkenti Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A KMS-védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, valamint a húsa meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. Ennek eredményeként a tavaly bevezetett minőségellenőrzési rendszer segíti a vásárlók tájékozódását, áruválasztását. Megemlítette továbbá, hogy az idén a sertésstratégia folytatásához további 1,15 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

Szólt arról is: az áfacsökkentés további jótékony hatása, hogy növeli a keresletet, a tisztességesen működő vállalkozások számára egyenlő versenyfeltételeket teremt, ösztönzi a belföldi sertéstenyésztést és az áfacsalásokkal terhelt sertéshúspiac kifehérítését. Így a mostani áfacsökkentés várhatóan a sertéshús ellátási lánc további fehéredésével jár majd. Az intézkedés a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzését és növekedésének előmozdítását is segíti.

Kép letöltéseAz áfacsökkentés ösztönzi a belföldi sertéstenyésztést és az áfacsalásokkal terhelt sertéshúspiac kifehérítését Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Benoit Barbault, az Auchan Magyarország Kft. termékigazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a kormány kedvező döntése nyomán a magyar vásárlók az eddiginél több minőségi sertéshúst vásárolnak majd, és kedvezőbb áron, mint korábban. A sertés tőkehús áfájának csökkentése 17 százalékos árcsökkentést jelent a vásárlók számára. Az áruház ezt a 17 százalékos csökkentést teljes egészében továbbadja a vásárlóknak. Példaként hozta: az a hús, amelynek kilója eddig 1300 forintba került, mostantól a vevők 826 forintért tudják megvenni kilogrammonként. Emlékeztetett: az Auchan Magyarországon évente mintegy 6000 tonna sertéshúst értékesít. Várhatóan ez a mennyiség az áfacsökkentésnek köszönhetően tovább emelkedik - tette hozzá. A 2014-ben elkezdett "háztáji sertésprogram" élénkíti a gazdaságot és javítja a sertéshúsok minőségét is. Az Auchan tavalyelőtt megkapta a KMS-minősítést is, elsőként a magyarországi hipermarketek közül.

Kapcsolódó videó: Fazekas Sándor 2016. január 12-ei sajtótájékoztatója Vecsésen.

(MTI/FM Sajtóiroda)