A nemzetgazdaságban a kibocsátás fele a feldolgozóiparhoz kapcsolódik. Ezen belül az élelmiszeripar a második legtöbb árbevételt és kibocsátást realizáló ágazat a járműgyártás után, egyben a második legnagyobb foglalkoztató is – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a XIII. Coop Rally sajtótájékoztatóján.

Az agrártárca államtitkára elmondta: nemcsak a Coop-rallyn, hanem az élelmiszerek piacán is verseny van, ahol csak a megbízhatóan magas minőséget képviselő termékek maradhatnak sikeresek. A piacgazdaság motorja a résztvevők versengése, a magyar gazdaság sikere pedig az eredményesen működő hazai vállalkozások sikeréből adódik össze.

Kép letöltéseFotó: Kovács Attila

Az ágazat árbevétele 2017-ben meghaladta a 3 600 milliárd forintot, az export aránya a bevétel harmada, az élelmiszeripar nyeresége pedig több mint a duplájára emelkedett. A szükséges technológiai beruházások elindulását és a termelékenység dinamikus növekedését jelzi, hogy az egy foglalkoztatottra jutó árbevétel 20 százalékkal, az élelmiszeripari reálbérek pedig 30 százalékkal nőttek az elmúlt 5 évben – ismertette Zsigó Róbert.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kiemelte: a Kormány következetes stratégiájának és a hazai vállalkozások fejlesztéseinek köszönhetően a magyar élelmiszeriparban évről-évre növekszik a feldolgozottság mértéke is. 2014 óta közel 230 milliárd forint élelmiszeripari támogatásról született döntés hazai és EU-s forrásból. Leszögezte, hogy ez ösztönzőleg hatott a beruházásokra is, hiszen a legfrissebb KSH adatok szerint a feldolgozóiparban a beruházási aktivitás 2018 második negyedévében 3,2%-kal emelkedett, az élelmiszeriparban pedig 6%-kal nőtt.

Kép letöltéseFotó: Kovács Attila

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy az élelmiszeripar fejlesztéseit ma már nemcsak a Kormány támogatáspolitikája, hanem a magyar vásárlók elvárásai is ösztönzik. A vásárlóerő örömteli növekedése a fogyasztói tudatosság erősödését is magával hozta. Az élelmiszerek minőségének emelése, a vásárlói tudatosság fejlesztése, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelése érdekében a Kormány tavaly júliusban 20 pontos akciótervet fogadott el. A Magyar Élelmiszerkönyv minőségi előírásainak szigorítása mellett e terv legfontosabb célkitűzése, hogy a magyar fogyasztók biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá, és ezek minél nagyobb részét a magyar élelmiszeripar állítsa elő a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagokból – tette hozzá.

A holnap induló Coop-rally kimondott célja, hogy a piaci partnerek figyelmét ráirányítsa a hazai élelmiszertermelők magas színvonalú termékeire, mely közös nemzeti érdekünk. A verseny útvonalának fókuszába ezúttal a Dunántúl került, a volán mögé pedig megszokott módon a magyar élelmiszer-termelés,-feldolgozás és -kereskedelem képviselői, valamint az ágazat kormányzati felelősei ülnek.

Az idei szakmai programon szeptember 12-13. között közel 100 élelmiszeripari, kiskereskedelemi, szolgáltató és média cég csapata több mint 105 autóval, 3 média busszal látogat el Nyugat-Magyarország 6 meghatározó gyártó és forgalmazó központjaihoz, valamint 2 Coop tagvállalathoz.

(AM Sajtóiroda)