Gyümölcsültetvény-összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal 2018. február 14 e és április 16-a között. Az adatgyűjtés során azokat a gyümölcstermesztő gazdálkodókat kérdezik meg, akik 2017-ben területalapú támogatást igényeltek.

A teljes körű összeírás célja, hogy információval szolgáljon a hazai gyümölcs ágazat döntéshozói, gazdálkodói, valamint szakmai szereplői számára az árutermelő gyümölcsterületek gazdasági potenciáljáról és a kapcsolódó gazdálkodás fő jellemzőiről.

Az adatfelvétel kilenc hazai gyümölcsfajra (alma, bodza, cseresznye, dió, kajszi, körte, meggy, őszibarack és szilva) terjed ki, amelyek együttes területe az ország gyümölcsültetvény területének mintegy 95%-át teszi ki.

Az adatfelvétel két szakaszban történik: elektronikus adatgyűjtéssel indul, majd a második szakaszban összeírók keresik fel a gazdálkodókat. A felmérés az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság, több mint 37 ezer ültetvényére terjed ki.

A Földművelésügyi Minisztérium ezúton felkéri a gazdálkodókat a pontos adatszolgáltatásra, hiszen az ágazat jövője szempontjából a valóságot reálisan tükröző adatok megléte kiemelt jelentőséggel bír.

További részletek az összeírásról ezen a linken érhetőek el.

(NÉBIH/FM Sajtóiroda)