Meghatározó élelmiszeripari szakágazatok számára szervez rendezvénysorozatot a Földművelésügyi Minisztérium, ahol az egyes ágazatok képviselői, ágazati szakértők és a tárca illetékesei együtt keresnek megoldásokat a felmerülő problémákra. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár - az eseményen résztvevőket köszöntve - az együttműködést, a közös gondolkodást nevezte a rendezvénysorozat legfőbb értékének.

Stratégiai gondolkodás nélkül nem születnek életképes fejlesztési elképzelések, elérhető finanszírozás nélkül elmaradnak a fejlesztések, a fejlesztések nélkül nem javul a versenyképesség, megfelelő marketing nélkül a versenyképes termékek sem jutnak a piacra –sorolta Bognár Lajos az összefüggést. Ezért fontos mérföldkőnek nevezte a kormány által tavaly elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiát. Mint mondta, a Stratégia az élelmiszeripar egészére fókuszál, az egyes szakágazatok problémái és lehetőségei azonban nagymértékben különböznek egymástól, ezért is kell szakágazati szinten megoldást találni a felmerülő problémákra.

A minisztérium célja, hogy a stratégiai gondolkodást és a vállalatirányítási módszerek elterjedését, az együttműködéseket, kiváltképp a határterületi együttműködéseket ösztönözze. Egy vállalat, egy ágazat növekedése az ország közös sikere is. Magától értetődő tehát, hogy egy kormányzati stratégia „finomhangolását” a szektor meghatározó képviselőivel együtt végezze el a szaktárca – fogalmazott Bognár Lajos.

A rendezvénysorozat a következő hetekben a többi meghatározó élelmiszeripari szakágazat képviselőinek részvételével folytatódik.

(FM Sajtóiroda)