Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság

Zsigó Róbert

élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

Találatok száma: 10

Hírek

A sült hekk is terítékre került a Szupermentán

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 17. 9:01

A balatoni halsütödék is nagyító alá kerültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta terméktesztjén. A tesztsorozat legújabb állomásán a nyár és a Balaton slágertermékének számító sült hekk vizsgálata zajlott. Ehhez kapcsolódva a hivatal hatósági munkatársai összesen 13 halsütödét ellenőriztek, valamint több mint 160 mintán mintegy 700 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. A hatósági ellenőrzések számos szabálytalanságot és hiányosságot feltártak, melynek következtében összesen több mint egymillió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki.

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 15. 18:37

A RASFF rendszeren ma délután érkezett információk alapján Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert. A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak. A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett céggel, aki megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság elrendelte az érintett tétel forgalomból történő kivonását. A NÉBIH laboratóriumában folyamatosan zajlanak a hazai célellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok. A hivatal szakemberei 4 tételben találtak nyomokban kimutatható, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt. Az érintett tételeket a hatóság zárolja és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 15. 12:48

Internetes próbavásárlás útján rendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azt a két, Kínából származó étrend-kiegészítőt, amelyekben a szakemberek gyógyszer-hatóanyagot találtak. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, amelyekben szigorúan tilos a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte. A nem engedélyezett összetevők miatt a hatóság azonnali hatállyal elrendelte – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – a termékek forgalomból történő kivonását.

Népszerű a magyar tarka marha

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 11. 13:10

Az állattenyésztés és a húsfeldolgozás ágazatait tekintve az Európai Unió tagországai közül 2010-2016 között messze hazánkban nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha állomány - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a XVII. Tarka Marhafesztiválon Bonyhádon.

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 8. 9:38

Lezárult a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elrendelt felmérés ezúttal is arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e.

Keleti szomszédunkban is megjelent az afrikai sertéspestis

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 1. 17:24

A magyar-román határtól alig több mint 10 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét tegnap a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.

Ne kockáztassuk a növényi károsítók behozatalát!

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. július 28. 11:04

A külföldi nyaralás során gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által veszélyes növényi károsítókat is behozhatunk Magyarországra.

Csaknem 4 tonna húsipari termék ártalmatlanítását rendelte el a NÉBIH Somogyban

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. július 27. 9:23

Áldatlan higiéniai állapota miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy Somogy megyei húsipari üzem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés során a hatóság 28 termék (3826,5 kg) ártalmatlanítását rendelte el, elsősorban azok nyomon követhetetlensége, illetve penészesedés miatt. További 3 terméket – ugyancsak azok nem nyomon követhetőségére hivatkozva – visszahívtak a kereskedelmi forgalomból.

Egyetlen hétvége alatt több mint 6 mázsa hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. július 26. 10:30

A Tisza menti éttermek és halsütödék kiemelt ellenőrzése során, mindössze egy hétvége alatt több mint 600 kg hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) annak nem azonosítható eredete miatt. Ebből csaknem 84 kg esetében a haltermék azonnali megsemmisítését rendelte el a hatóság. A 6 megyére kiterjedő ellenőrzés keretében 49 vendéglátó egységet vettek górcső alá a szakemberek.

A vásárlói tudatosság segíthet a gyengébb minőségű élelmiszerek visszaszorításában

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. július 26. 7:55

A vásárlói tudatosság hatékony eszköz lehet a gyengébb minőségű élelmiszerek visszaszorításában, ezért a kormány szemléletformáló és tájékoztató kampányokat szervez, valamint új védjegyeket vezet be - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.