Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság

Zsigó Róbert

élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

Találatok száma: 10

Hírek

Nem árt az elővigyázatosság: a horgásztavakon is kötelező az állami horgászjegy!

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. június 28. 15:41

A NÉBIH felhívja a horgászok figyelmét, hogy Magyarországon horgászati tevékenység kizárólag állami horgászjegy birtokában folytatható. A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken – ideértve a hazai horgásztavak túlnyomó többségét – a horgászjegy kiváltása kötelező, annak elmulasztása pedig súlyos szankciókat von maga után. A vonatkozó jogszabályok ismeretének hiánya senkit sem mentesít az előírások betartása alól.

Az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a „Maradék nélkül” program

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. június 27. 14:06

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kutatói elkészítették és összesítették az első hazai részletes élelmiszerhulladék-felmérés adatait.

Felfüggesztette egy budai étterem ételkészítő és –forgalmazó tevékenységét a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. június 23. 9:36

30 kg nyomon követhetetlen készétel forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy budai vendéglátóhelyen. Az ellenőrzés során megállapított komoly élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal elrendelték az üzlet ételkészítő és –forgalmazó tevékenységének felfüggesztését is.

A nemzetközi gyümölcsnemesítési trendekről is szó esett a tordasi kajszi fajtabemutatón

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. június 22. 16:10

A nemzetközi kajszinemesítési trendekről és a fajtahasználat hazai alakulásáról is szó volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kajszi fajtabemutatóján, amelyet június 21-én tartottak Tordason, a hivatal fajtakísérleti állomásán. A mintegy 300 hazai és külföldi vendég részvételével lezajlott rendezvényen összesen 22 – nagyon korán, illetve korán érő – kajszi fajtaújdonságot ismerhettek meg az érdeklődők, melyek termesztésével hazánkban is lehetővé válik a kajszi szezon két héttel korábban történő megkezdése.

Június 23-tól megváltozik a kenyerek összetétele

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. június 22. 11:22

A kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében június 23-tól lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás. A Földművelésügyi Minisztérium 2016. december 19-én módosította a Magyar Élelmiszerkönyvben azt az utasítást, ami 15 féle kenyér esetében szabályozza azok összetételt.

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. június 22. 9:21

Az egész üzemre jellemző rendkívüli szennyezettség és penészesedés, illetve súlyos élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy fővárosi pékség tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A helyszíni ellenőrök csaknem egy mázsa jogszabálysértő – jelöletlen, valamint lejárt minőség-megőrzési idejű – élelmiszer, illetve alapanyag forgalomból való kivonását rendelték el, továbbá azonnali hatállyal megtiltották annak forgalomba hozatalát, valamint felhasználását.

Az illegális fakitermelések visszaszorításáról egyeztettek a faanyag kereskedelmi láncellenőrzésért felelős hatóságok

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. június 9. 13:18

Magyar kezdeményezésre, öt tagállam hatóságainak részvételével első alkalommal szerveztek a régióban szakértői szintű egyeztetést a faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzéseknél alkalmazott módszerekről és a vizsgálati tapasztalatokról. A konferencia házigazdája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) volt. A rendezvény egyik nagy eredménye, hogy a szakemberek kidolgozták a gyors információátadás és a közös ellenőrzések végrehajtásának részleteit, melyekkel hatékonyan visszaszorítható az illegálisan kitermelt, valamint a feketén értékesített fa forgalomba hozatala.

Májusban sem pihent a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. június 9. 9:22

Egyetlen hónap alatt 10 kisszerszámos halászt ért tetten, 13 jelöletlen halászeszközt foglalt le, továbbá mintegy 50 szabálytalanul tevékenykedő horgásszal szemben intézkedett a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata. A halőrök az ellenőrzések során több mint egy mázsa illegálisan kifogott halat engedtek vissza a vízbe.

2016 a rekordok éve volt a mezőgazdaságban

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. június 8. 14:49

A hazai mezőgazdaság, és azon belül a szántóföldi növénytermesztés sikeres ágazatnak minősíthető, hiszen az elmúlt évek mindegyikében pozitívan járult hozzá a gazdasági növekedéshez, a 2016-os évben pedig számos történelmi rekord is megdőlt – jelentette ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a Bajai Gabona Partnerség kilencedik alkalommal megrendezett szakmai konferenciáján.

Tiltott módon malacok kapták a moslékot a menhelyi kutyák helyett

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. június 7. 9:05

Egy többszereplős csalás leleplezése érdekében egy időben három helyszínen tartottak ellenőrzést május 29-én Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a NÉBIH szakemberei. Az állati eredetű melléktermékek visszagyűjtését végző cégtől papíron egy állatmenhelyhez került mintegy 2500 tonna élelmiszer-hulladék, vélhetően azonban több sertéstelep állataival etették fel azt. A gazdasági haszonállatok moslékkal történő etetése szigorúan tilos, mivel annak komoly járványügyi kockázata van!