Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság

Zsigó Róbert

élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

Vezető hírek

Internetes próbavásárlás során bukott le az engedély nélkül állatgyógyászati termékeket forgalmazó magánszemély

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. december 11. 8:57

Internetes apróhirdetésekben állatgyógyászati terméket árusítók körében tartottak próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei december elején. Az akció során a hatóság összesen mintegy 200 ezer forint értékű állatgyógyászati készítménnyel kapcsolatban intézkedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mert a termékek forgalmazásához szükséges engedélyekkel és végzettséggel az ügyfél nem rendelkezett.

Internetes próbavásárlás során buktak le a nem engedélyezett növényvédő szereket forgalmazó magánszemélyek

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. december 7. 9:51

Internetes apróhirdetésekben növényvédő szert árusítók körében tartottak próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei novemberben. Az akció során a hatóság összesen csaknem 200 ezer forint értékű engedélyköteles, Magyarországon azonban nem engedélyezett és magyar nyelvű címkével sem rendelkező termékkel kapcsolatosan intézkedett.

Afrikai sertéspestist mutatott ki a Nébih egy, az ukrán határon elkobzott sertéshús mintában

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. december 6. 9:45

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. A Nébih újfent felhívja a figyelmet a hús és húskészítmények Ukrajnából történő behozatalának tilalmára, illetve a sertéstartó telepeken a járványvédelmi intézkedések, különösen az élelmiszerhulladék (moslék) etetésére vonatkozó tilalom betartására.

„Fenntartható élelmezési-rendszerek az egészséges táplálkozásért Európában és Közép-Ázsiában”

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. december 4. 14:20

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az UNICEF (ENSZ Gyermekalap) és a WFP (Világélelmezési Program) szoros együttműködésében 2017. december 4-5. között regionális szimpóziumra került sor.

December 1-jén indult a téli szezonális élelmiszermustra

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. december 4. 10:24

Idén december 1-jétől 31-éig tart az immár hagyományosnak számító téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelt el. Az ország teljes területére kiterjedő akció során a szakemberek többek között az ünnepekhez kötődő termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító kereskedelmi egységeket és vásárokat vizsgálják.

Több mint 8 millió forint halvédelmi bírságot szabott ki a NÉBIH 2017-ben

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. december 1. 15:26

2017-ben – a tavalyi évhez képest – a duplájára, 8 millió forintra nőtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által, jogszerűtlen horgászat és halászat miatt kiszabott halvédelmi bírságok összege. A hatósági pénzbüntetés arányosan emelkedett az Állami Halőri Szolgálat működéséhez köthető tettenérések és feljelentések számával – mondta Zsigmond Richárd, a NÉBIH Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője a december 1-jén, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Több macska spot-on is elbukott a NÉBIH legújabb terméktesztjén

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. november 24. 10:26

29, macskáknak szánt, külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, úgynevezett spot-on készítményt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén. A laboratóriumi vizsgálatokon 6 termék bukott el, mivel nem tartalmazták a gyártó által garantált hatóanyag mennyiséget. A hivatal eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve hazai forgalmazóival szemben.

Szingapúr is elismeri a magyar állategészségügyi hatóság intézkedéseit

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. november 22. 13:37

A szingapúri Agro - Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság (AVA) november 21-ei értesítése alapján elismeri a magyar állategészségügyi felügyelet madárinfluenza elleni védekezéssel kapcsolatos előírásait, intézkedéseit.

Kiderült, kik lettek idén a legjobb kutyabarát szolgáltatók

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. november 17. 15:06

11 kategóriában 124 pályázat közül 34 díj került átadásra az Év Kutyabarát Helye 2017 pályázatán, az átadón beszédet mondott Dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár, országos főállatorvos is.