Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság

Zsigó Róbert

élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

Vezető hírek

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. április 17. 14:44

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is. Sikeres volt a V4-országok és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elértük, hogy módosította az Európai Bizottság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, mely lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést.

A tavaszi élelmiszerellenőrzés első félidejének mérlege: kevesebb súlyos jogsértés és bírság

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. április 16. 8:21

A Húsvét hétfőig tartó tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést ez évben is elrendelte Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az országos akció félidejéig 1.913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek, ennek során 4.765.180 Ft összegű bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt. Az idei vizsgálatsorozat kedvező tapasztalata, hogy az eddig eredmények alapján javult az ellenőrzés alá vont termékek minősége.

Újból lehet kacsa- és libahúst szállítani Kínába

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. április 5. 14:53

A Kínai Vámhivatal a napokban arról tájékoztatta a magyar felet, hogy ismét engedélyezi a kacsa- és libahústermékek Magyarországról történő behozatalát, amely 2015 óta a hazai madárinfluenza-járvány miatt bevezetett tilalom miatt nem volt lehetséges.

Étkezési búzaliszttel kevert tönkölybúza liszteket vont ki a forgalomból a Nébih

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. április 3. 9:20

Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100% tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, a termékek nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak. A Nébih kötelezte a forgalmazót a tönkölybúza liszt megnevezésű termékek forgalomból való kivonására, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől.

Békés megyei húsüzemekre csapott le a Nébih

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. április 2. 9:27

Rövid időn belül két Békés megyei élelmiszer-előállító üzemet is felfüggesztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az egymást követő márciusi ellenőrzések során a helyszíneken élelmiszerbiztonsági és higiéniai jogsértéseket egyaránt feltártak az ellenőrök.

Elindul a Nébih élő online valóságshow-ja

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. március 28. 15:42

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) újabb innovatív, ismeretterjesztő, szemléletformáló projektet indít. Ma délután 4 órakor kezdődik az első, élő stream-es valóságshow, „Túlélő tojások” címmel. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, többek között – közeledve az ünnepekhez – arra, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot.

Hibák sokaságát tárta fel a Szupermenta zabkása tesztje

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. március 28. 10:11

A kedvelt reggeli termékek közül ezúttal 17 zabkása komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban – megkezdődött a tavaszi élelmiszer mustra

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. március 25. 14:00

Mától indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart. Az ellenőrzés-sorozat középpontjában ezúttal is a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító- és forgalmazó helyek állnak. A növényi termékeknél a szakemberek kiemelten vizsgálják majd a primőr, azok közül is főleg a gyorsan romló zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a szamócát.

Sikeresen lezajlott az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. március 21. 13:50

Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé. A 3,805 milliárd forint értékű beruházás a Széchenyi 2020 program részeként, az Európai Unió 100%-os vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.