Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság

Zsigó Róbert

élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

Vezető hírek

Eredményesen zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. január 16. 10:38

Jelentős mértékben javultak a 2016-os téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei a megelőző évek adataihoz viszonyítva. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett összesen 4777 ellenőrzés során 11,8 millió Ft bírságot szabott ki a szakhatóság, továbbá mintegy 19 300 kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. január 13. 14:14

Élelmiszerbiztonsági kockázat miatt (magas Listeria monocytogenes tartalom) Olaszországból származó füstölt lazac terméket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik a 2385 tételszámú, ÍLAURI márkájú termékből, ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

Elindult a lékhorgász szezon – óvatosan a jégen!

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. január 12. 11:08

A tartós hidegnek köszönhetően folyamatosan vastagszik a jégréteg a szabad vízterületeinken, ami kedvez a lékhorgászoknak és a téli sportok kedvelőinek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összefoglalta a jégen való tartózkodás legfontosabb szabályait.

A szakértők Írországi útját az Európai Bizottság fizeti

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. január 11. 10:16

Szenzációhajhász hangulatkeltést folytat a baloldali média a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakértőinek írországi szakmai útja kapcsán.

Újabb madárinfluenza megbetegedések a fogságban tartott vadmadaraknál

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. január 11. 10:05

Fogságban tartott madaraknál mutatta ki a madárinfluenza vírusát Budapesten és Jászberényben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma.

Magyarország határában a sertéspestis: fontos a megelőzés

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. január 5. 14:13

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki Magyarországhoz közel, a kárpátaljai Nagyszőlősön. A betegség az emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, nem gyógyítható. Hazánkban eddig még sohasem jelent meg a vírus, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.

Kötelező adatszolgáltatás a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát szennyezéséről

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. január 4. 16:24

Minden év január 1. és március 31. között elektronikus úton kell adatot szolgáltatniuk a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak és állattartóknak az általuk használt területről a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet értelmében.

Jól szerepeltek a sertésvirslik a NÉBIH tesztjén

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. december 27. 12:05

A hagyományos ünnepi ételek közül 2016 utolsó Szupermenta terméktesztjén 21 előrecsomagolt sertésvirslit ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A laborvizsgálatokon minden termék megfelelt, bőven akadt viszont jelölési hiba, az érzékszervi vizsgálatokon pedig egy virslinél merült fel kifogás.

Több mint 3 tonna lejárt karácsonyi csokoládét foglalt le a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. december 22. 10:17

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal EKÁER csoportjának megkeresése alapján tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy törökbálinti raktárban. A hatóság a vizsgálat során több mint 3 tonna édességet és édesipari alapanyagot vont ki a forgalomból.