Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság

Zsigó Róbert

élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

Vezető hírek

Trappista sajtok versenye

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. április 25. 11:36

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta terméktesztjén ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta, összesen 26 terméket. Biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. Laboratóriumban megmérték 5 trappista sajt laktóztartalmát is. A szakemberek néhány jelölési hibán kívül mindent rendben találtak.

24 tonna jelöletlen burgonyát foglalt a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. április 21. 8:32

24 tonna teljesen jelöletlen burgonyát zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH) szakemberei egy lengyel rendszámú kamionban. A foglalásra a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának szervezésében tartott EKÁER ellenőrzésen került sor. A lefoglalt tételt az érintett vállalkozó a hatóság jelenlétében megsemmisíttette.

Több mint száz féle lejárt terméket talált a NÉBIH egy kisboltban

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. április 19. 9:42

Egérrágta és több éve lejárt élelmiszereket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei április elején egy Baranya megyei bolt ellenőrzése során. Az üzlet működését, a súlyos higiéniai hiányosságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a hivatal ellenőrei, továbbá elrendelték 105, javarészt lejárt, továbbá nem nyomon követhető, illetve egérrágta élelmiszertétel megsemmisítését.

Élő nyulat húsvétra? Maradjunk inkább a csokinál…

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. április 13. 9:39

A húsvéti időszak közeledtével sokan döntenek úgy, hogy élő nyulat vásárolnak házi kedvencnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szeretné felhívni mindenki figyelmét, hogy az élő állat tartása komoly felelősséggel jár, az elhamarkodott, meggondolatlan döntés akár végzetes következménnyel is járhat kedvencünk számára. Háziállat vásárlása előtt – ünneptől függetlenül – legyünk körültekintőek, mérlegeljük a ránk váró felelősséget! Ha pedig nem tudunk lemondani a nyuszisimogatásról, válasszuk inkább az e célból szervezett rendezvényeket.

Véget ért a vektormentes időszak Magyarországon

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. április 12. 16:02

A rovartani vizsgálatok eredményei alapján véget ért Magyarországon a kéknyelv betegség szempontjából a vektormentes időszak. A törpeszúnyogok megjelenésével a betegség ismételt előfordulása és további terjedése várható, ezért továbbra is érvényes az országos főállatorvos kéknyelv betegség elleni vakcinázásra vonatkozó határozata. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az állattartók figyelmét, hogy részben módosultak az állatszállításokra vonatkozó szabályok.

Spárgát az ünnepi asztalra

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. április 12. 10:57

Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, így többnyire csak csemegének számít a spárga fogyasztása. Pedig a most szezonális zöldség számos jó tulajdonsággal bír. Ráadásul a magyar termesztőknél kiváló minőségben kapható a nyúlárnyék néven is ismert zöldség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a spárgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Elkészült a szilvapálinkák Szupermenta rangsora

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. április 11. 9:26

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül egy esetben kellett intézkednie a hatóságnak.

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. április 10. 9:36

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

Szerbia EU-s csatlakozását segíti magyar vezetésű fejlesztési projekt

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. április 10. 9:02

Magyar vezetéssel, francia és szerb részvétellel valósul meg “A szerb hatóságok kapacitásfejlesztése a zoonózisok és élelmiszer eredetű betegségek kezelésében” elnevezésű EU-s Twinning (ikerintézmény-fejlesztési) projekt.