Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság

Zsigó Róbert

élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

Vezető hírek

Faanyag nyomonkövetéssel az illegális fakitermelés ellen

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. május 26. 13:35

Az illegális fakitermelés jelenti a legnagyobb problémát a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) február végén elvégzett kérdőíves felméréséből. Az ellenőrzések mellett a Hivatal a tudatos vásárlói magatartás elterjedését segítő széleskörű tájékoztató programot indít.

Hamis növényvédő szereket talált a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. május 26. 9:05

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén is folytatja a növényvédő szerek hamisítása elleni harcot. Az elmúlt két hónapban két ügyben is intézkednie kellett a hatóság munkatársainak. Az egyik esetben lakossági bejelentésre lépett akcióba a hivatal, míg a másikban egy interneten kapható növényvédő szert vontak ki a forgalomból a szakemberek.

Macskaeledelt hívtak vissza magas vastartalom miatt

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. május 24. 15:54

Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk szerint Magyarországra is érkezett azokból az egyadagos macskaeledelekből, melyekben magas vastartalmat mértek.

Mintegy egy mázsa ismeretlen eredetű halat foglalt le a NÉBIH halőri szolgálata

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. május 23. 10:01

Egy mázsa fagyasztott, jelöletlen kősüllőt foglalt le egy zalaegerszegi halboltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). Az ÁHSZ kiemelt feladata az orvhalászok és az általuk illegálisan zsákmányolt hal és haltermékek értékesítőinek leleplezése. Ennek érdekében egy év alatt csaknem 7000 horgászt és 136 halárusító helyet ellenőriztek a szakemberek.

Akácünnep és „Jánoska-eresztés” Baján

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. május 22. 9:29

Az akácfa a vidéki táj elválaszthatatlan része, hazánk legelterjedtebb erdei fafaja, kiváló tűzifa és jó ipari alapanyag. A magyar akácnak, a belőle készített termékeknek és a kiváló minőségű akácméznek gazdaságilag, társadalmilag kiemelkedő jelentősége van - fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a III. Országos Akácnapon, Baján.

Az élelmiszer-exportot segítő konferenciát szervez a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. május 19. 11:55

Az USA-ba, Oroszországba és Kínába történő élelmiszer szállítás speciális előírásairól is szó lesz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) állati eredetű élelmiszert előállító vállalkozások számára szervezett konferenciáján. A rendezvényt két alkalommal, május 31-én és június 9-én rendezik meg a hatóság Budaörsi úti telephelyén.

Változások a növényforgalmazásban: már a kávécserje is útlevélköteles

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. május 18. 12:44

Az Európai Unió szigorította az EU-n belüli növényforgalmazás szabályait a Xylella fastidiosa baktérium terjedésének megakadályozása érdekében. Az útlevélköteles fajok listájára többek között az olajfa, a levendula, a mirtusz, a rozmaring, a babér és a kávécserje is felkerült. A változás a növénytermesztőket és a nagykereskedelmi forgalmazókat érinti.

Óvodákba is kerülhetett a lejárt húsokból

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. május 17. 8:42

Egyszerre két önálló, de egy érdekeltségi körbe tartozó vállalkozásnál tartottak ellenőrzést múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai Szabolcs-Szatmár Bereg megyében. Az ellenőrök több higiéniai hiányosságot is feltártak és összesen mintegy 13 tonna jelöletlen és lejárt terméket zároltak. Az egyik cég közintézményeknek is szállított termékeiből.

Az egységes állatorvos szakma az állatorvoslás további fejlődésének kulcsa

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. május 15. 10:14

Az állatorvosi szolgáltatások szakmai színvonala biztosított, az állatorvos szakma megőrizte vezető, kulcsfontosságú szerepét a magyar mezőgazdaságban. Visszatekintve az elmúlt két évtizedre, nincs okunk szégyenkezésre – köszöntötte Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Magyar Állatorvosi Kamara megalakulásának 20. évfordulóját ünneplőket szombaton.