Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság

Zsigó Róbert

élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

Vezető hírek

A tűzifa mellé tájékoztató is jár!

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. augusztus 30. 14:31

Július 1-jétől tűzifa vásárláskor úgynevezett „Tűzifavásárlói tájékoztatót” is kötelező mellékelni a szállítójegyhez. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tájékoztató nélkül ne vegyék át a téli tüzelőt. A Hivatal „Tűzifát csak okosan!” címmel útmutatóval is segíti a lakosságot, hogy a lehető legjobb minőségű termékhez jussanak.

Oroszország jogtalanul tiltotta ki az Európai Unióból származó sertéshúst

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. augusztus 25. 12:32

Az Európai Uniót sújtó, orosz sertésbehozatali tilalom nem a vonatkozó nemzetközi jogszabályokon alapult – állapította meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO). Ezzel a döntéssel az uniós kivitel 25 százalékkal csökkent. Az oroszoknak hatvan napjuk van fellebbezni.

Magas nehézfémtartalmú trágyát tiltott be a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. augusztus 25. 10:17

Határérték feletti nehézfémtartalom miatt felfüggesztette a „Marha-Jó szarvasmarha trágya mikroelemekkel” (egyes csomagolásokon: „Bull-Top 4-4-4”) kereskedelmi nevű termék engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A készítmény egyes gyártási tételeinek krómtartalma meghaladta a határérték ötszörösét.

Eddig másfél millió hektár területet ellenőriztek a hatóságok

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. augusztus 24. 13:00

A hatóságok az idén másfél millió hektár területet ellenőriztek, amelyből, 1500 hektár volt parlagfűvel fertőzött, a kiszabott bírság összege pedig mintegy 4 millió forint - közölte Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese a Dunakeszi Repülőtéren tartott sajtótájékoztatón. A légi felderítés szeptember közepéig tart.

Uniós szintű keretszabályozás kell a tisztességtelen kereskedelmi magatartás visszaszorításához

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. augusztus 24. 12:33


Uniós szintű keretszabályozást, az átlátható árképzés biztosítását és visszatartó erejű szankciókat javasol többek között az Európai Parlament (EP) a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal foglalkozó állásfoglalásában. A kezdeményezést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) - a terület magyarországi felelőseként - az élelmiszer-termelők és feldolgozók védelme érdekében tett jelentős lépésként értékeli. Hazai javaslatra került fel a tisztességtelen gyakorlatok listájára a beszerzési, illetve előállítási költség alatti áron történő értékesítés tilalma.

Tűzvédelmi Nap a Budakeszi Vadasparkban

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. augusztus 23. 9:39

Az ősz eleji, melegebb napokon is sokan döntenek úgy, hogy kilátogatnak a közeli erdőkbe, hogy a szabad ég alatt rakjanak tábortüzet, esetleg süssenek-főzzenek. Azonban a gondatlanul meggyújtott, vagy nem megfelelően eloltott tűz sok millió négyzetméternyi erdő, rét, nádas és benne több százezer élőlény pusztulását okozhatja. Az erdőtüzek 99%-át ugyanis gondatlanságból és ismerethiányból fakadóan mi, emberek okozzuk.

Újabb távol-keleti éttermet zárt be a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. augusztus 17. 9:27

Egy XIV. kerületi távol-keleti étteremben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az étterem működését, többek között a súlyos élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szabálytalanságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Elrendelték továbbá 38 tétel, 135 kg alapanyag, félkész- és készétel megsemmisítését.

December közepétől kötelező lesz a tápértékjelölés az élelmiszereken

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. augusztus 16. 9:50

2016. december 13-tól ismét kötelező lesz a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszerek többségénél. A határidőt megelőzően forgalomba hozott, tápértékjelölés nélküli termékek a készlet erejéig szintén a polcokon maradhatnak.

Megindulhat a magyar marhahús szállítása Hongkongba

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. augusztus 10. 15:52

A Földművelésügyi Minisztérium sikeres egyeztetéseinek köszönhetően mától lehetővé vált öt magyar vállalkozás számára, hogy friss és fagyasztott marhahúst szállítsanak Hongkongba. A tárgyalások folytatódnak annak érdekében, hogy az engedélyezett létesítmények és az exportálható termékek köre mielőbb bővülhessen.