Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság

Zsigó Róbert

élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

Vezető hírek

Több hónapig is érhet a kajszibarack

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. július 28. 17:07

Nemzetközi kajszinemesítési trendekről, kertészeti támogatási lehetőségekről és a fapusztulás megelőzéséről is szó esett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kajszi-fajtabemutatóján július 27-én Tordason.

FAO ajánlások a fenntartható erdőgazdálkodás fejlesztéséhez

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. július 28. 9:23

A 2015-ben elfogadott ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításában az erdőgazdálkodásnak fontos szerepe van. A többcélú, fenntartható módon végzett erdőgazdálkodás – a faanyag biztosítása mellett – jelentős szerepet játszik a környezeti értékek megóvásában, kulturális örökségünk megőrzésében, a jó minőségű víz biztosításában, az élelmezés-biztonság javításában, a munkahelyteremtésben, a vidéki területek fejlesztésében, a rekreációban és még számos további területen, amelyeket a magyar erdészet hagyományosan, de az utóbbi időszakban kiemelten is magáénak tud.

Megkezdődött a parlagfüves területek légi felderítése

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. július 27. 15:26

Idén Fejér megyében kezdődött a parlagfüves területek helikopteres ellenőrzése. A légi felderítés előnye, hogy a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő és a nagy kiterjedésű, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerüljenek – fogalmazott Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal börgöndpusztai repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján.

Fél tonna jelöletlen húst foglalt le a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. július 27. 9:34

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy budapesti vásárcsarnok egyik húsboltjában tartott ellenőrzést a múlt héten. Az ellenőrök mintegy fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglaltak le. A termékeket megsemmisíttették, a vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

A magyar hatóság figyelemmel kíséri a bőrcsomósodáskór terjedését

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. július 26. 15:36

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetéhez (FAO) hasonlóan, folyamatosan figyelemmel kíséri a bőrcsomósodáskór (LSD) európai terjedését.

Távol-keleti gyorséttermet zárt be a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. július 26. 9:28

Egy budapesti bevásárlóközpont egyik távol-keleti gyorséttermében tartottak ellenőrzést múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai. A koszos és rendezetlen, élelmiszerbiztonsági szempontból aggályos étterem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

Salátákat tesztelt a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. július 21. 14:12

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb terméktesztjén az előrecsomagolt salátakeverékeket és azok fő összetevőjét, a jégsalátákat vizsgálta.

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun megye területén

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. július 15. 10:53

Bács-Kiskun megye területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, átmeneti időre 2016. július 8- elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat feloldották.

A NÉBIH segíti a Mandulás- hegyi Kutyaotthont

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. július 15. 9:49

A sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthonban tartott ellenőrzést kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A helyszínen a közelmúlt híradásaiban felvázolt áldatlan állapotokhoz képest lényegesen rendezettebb körülményeket tapasztaltak az ellenőrök, de így is akadtak még problémák. 16 kutya kötelező gyógykezelését kellett elrendelni és az állatlétszám mielőbbi csökkentése is kulcsfontosságú. A NÉBIH – a szakmai tanácsadáson túl – az örökbefogadásra váró kutyákat bemutató adatbázis létrehozásával is próbál segíteni a menhely helyzetének javításában.