A Földművelésügyi Minisztérium és Finnország Nagykövetsége közös szervezésében a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén, március 9-én, csütörtökön erdészeti gépbemutató tartottak. Az eseményt Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár és Werner Merzeder, a Finpro Közép-Kelet Európai Régió vezetője nyitotta meg.

Ugron Ákos Gábor kiemelte, hogy Magyarország Kormányának sikeres foglalkoztatási programja a korábban magas létszámot foglalkoztató erdészeti szakmunkák területén is érezhető hatású. A csökkenő fizikai létszám és az erdővel szemben támasztott összetett (ökológiai, ökonómiai) igények kielégítéshez műszaki fejlesztések végrehajtásának szükségessége merült fel.

Kifejtette, hogy a tavalyi év során, a Finnországban tett tanulmányút tapasztalatainak hatására, nagy örömmel vette a finn szakemberek megkeresését, melyben a világ élvonalába tartozó finn erdőgazdálkodási gépek magyarországi bemutatására tett javaslatot. A sok tekintetben kiforrottnak mondható technológiák reális alternatívát nyújthatnak a hazai erdőgazdálkodás fejlesztésére.

A programra a hazai állami erdőgazdaságok mellett meghívást kaptak a magán erdőgazdálkodók képviselő, a tudományos szakterületek (NAIK ERTI, Soproni Egyetem) munkatársai is. Az érdeklődők számára mind a délelőtti előadások, mind a délután gyakorlati gépbemutató számára a Szombathelyi Erdészeti Zrt biztosítja a helyszínt.

(FM Sajtóiroda)