A magyar halgazdálkodási stratégia teljes mértékben illeszkedik az európaiba, ennek középpontjában a vízi környezet és az őshonos halállományok védelme áll – jelentette ki Ugron Ákos Gábor a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős helyettes államtitkára egy budapesti szemináriumon.

Magyar kezdeményezésre november 22-én Budapesten tartották az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal (EFCA) tenger nélküli országok halászati ellenőrzésének szentelt szemináriumát. Az EFCA az EU közös halászati politikája által előírt ellenőrzési, vizsgálati és felügyeleti feladatokat ellátó, és azok egységes szabályok szerinti végrehajtását biztosító európai ügynökség.

Kép letöltéseFotó: FM

A budapesti szeminárium célja az EFCA – alapvetően a tengerekre irányuló – ellenőrzéseinek és a tenger nélküli országok édesvizeken ellátott ellenőrző feladatainak jobb összehangolása, az EFCA és eme országok együttműködésének elmélyítése a jogellenes, szabályozatlan és nem bejelentett halászat visszaszorítása érdekében.

Kép letöltéseFotó: FM

A szakértői ülés fontosságának EFCA általi megítélését mutatja, hogy azon az ügynökség ügyvezető igazgatója, Pascal Savouret is részt vett. Magyar részről a résztvevőket Ugron Ákos Gábor az FM állami földekért felelős helyettes államtitkár köszöntötte, aki megnyitó beszédében kiemelte, hogy bár a közös halászati politika csak a tengerekre ír elő halászati ellenőrzési kötelezettségeket, az édesvízi horgászcélú halgazdálkodás ellenőrzése hasonló feladatokkal és megoldandó problémákkal jár, mint a tengeri kereskedelmi halászat ellenőrzése, így lehetséges és indokolt is a tapasztalatok rendszeres kicserélése.

(FM Sajtóiroda)