Egyedülálló és példaértékű az a kezdeményezés, mely hazánk természeti és szellemi értékeire kívánja felhívni a figyelmet – mondta Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára, a 16. Magyar Festészet Napja ünnepélyes főrendezvényén október 15-én, a Bálna Budapest kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban.

A Magyar Festészet Napja nemcsak környezetünk, hanem önmagunk megismerését is szolgálja, - jelentette ki Ugron Ákos Gábor a kiállítás fő helyszínén, mely egyben a szakmai díjátadónak is helyet adott. Hangsúlyozta: Külön öröm, hogy a Tudósportrék a magyar halászat és haltudományok 25 jeles alakját mutatják be és ezáltal megismertetik őket az érdeklődőkkel. A helyettes államtitkár arra is emlékeztetett, hogy mindannyiunk büszkesége, hogy ezek a magyar tudós szakemberek a világ számos pontjára juttatták el azt a szakmai ismeretet, mely hazánkat e hivatás élvonalába emeli. Ezért is fontos, hogy a felkért alkotók művészi és szakmai értéket is közvetítenek a festészet nemzetközi világában. A kiállításon meghívott külföldi művészek is részt vettek.

Kép letöltéseFotó: FM

Az agrártárca a művészi munka elismeréseként Miniszteri Nagydíjjal és egy szakmai díjjal jutalmazza a bíráló bizottság által legjobbnak ítélt alkotásokat a „hal” témát magas színvonalon megjelenítő művész számára.

„Vizeink magánélete közügy” a mottója az Élő magyar festészet című nagyszabású kiállításnak. Az idézet Woynárovich Elek professzortól, a nemzetközi hírű haltenyésztőtől származik, aki 1968 és 1977 között a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) szakértőjeként az édesvízi haltenyésztés fejlesztését irányította Nepálban és Venezuelában. Jelentőségét jól mutatja, hogy nyugdíjba vonulása után is aktívan tevékenykedett és a hazai kiemelkedő munkája mellett 14 országban dolgozott halászati szakértőként. A kiállításon bemutatott magas színvonalú művészi alkotások méltó emléket állítanak az ő munkásságának is – fejezte be köszöntőbeszédét a tárca helyettes államtitkára.

Kép letöltéseFotó: FM

A 16. Magyar Festészet Napja alkalmából tartott rendezvénysorozathoz országosan 80 program kapcsolódott. A főrendezvény az Élő Magyar Festészet 2017 - a Hal elnevezést kapta, mely a hal-víz-környezet tematika köré szerveződik. A szintén a Magyar Festészet Napja programsorozatának kiemelt rendezvénye október 18-án nyílik a VárMező Galériában.

A tárca összesen 12 millió forinttal támogatta a  programsorozat két kiállítását, a vasárnap megnyílt tárlat védnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

(FM Sajtó)