Már beadható a tejtermelőknek nyújtandó kivételes alkalmazkodási támogatásra vonatkozó támogatási kérelem. A kettőshasznú egyedeket tartó termelőknek egy folyamatban lévő jogszabály módosítás miatt különösen indokolt odafigyelniük a kérelmük véglegesítésére.

2017. május 31.-től adható be a tejtermelőknek és az egyéb állattenyésztési ágazatok gazdálkodóinak nyújtandó kivételes alkalmazkodási támogatás igénybevételének feltételeiről szóló 3/2017. (I. 23.) FM rendelet alapján elérhető támogatás.

A támogatásra az a tejtermelő jogosult, aki
a)    2016. április 30-án tejhasznú tehénállománnyal rendelkezett (referencia-állomány), továbbá
b)    2017. április 30-án tejhasznú tehénállománnyal rendelkezik, és
c)    a 2017. április 30-ai tejhasznú tehénállománya nem haladja meg a referencia-állományt.

A 2016. évi referencia-állományról a Magyar Államkincstár (MÁK) már tájékoztatta a termelőket. A jelenlegi szabályozás alapján a kettőshasznú fajtájú egyedek esetében a kérelmező akkor jogosult a támogatásra, ha az adott egyedre – az egyed egész élete során – anyatehén támogatás jogcímen még nem vett igénybe támogatást.
A tervezett módosítás révén azon kettőshasznú egyedek után lehet ilyen támogatás igényelni, amelyek 2015. évtől anyatehén támogatás jogcímen még nem vettek igénybe támogatást. A rendelet módosítás eredményeként tehát azok az állatok is figyelembe vehetők az intézkedés során, amelyek után 2015 előtt vettek igénybe anyatehén támogatást.

A jogszabály módosítása folyamatban van, így fokozott figyelemmel kell eljárniuk azon termelőknek, akik a referencia időszakban (2016. április 30-án) a módosítás által érintett kategóriába tartalmazó egyedekkel (is) rendelkeztek.

A MÁK a beadási felületen megszemélyesíti, azaz előre adatokkal felölti a kérelmet, így az igénylők egyedenként ellenőrizhetik az állományukat. Miután a jogszabály módosítás életbe lép, a MÁK meg fogja növelni a kérelmezhető egyedek számát –a módosítással érintett kettőshasznú állatok számával.

A fentiek alapján ezért kérünk minden, a módosítással érintett kettőshasznú állatot tartó érintett termelőt, hogy a rendeletmódosításra tekintettel fokozott figyelemmel véglegesítse és adja be a kérelmét!

(FM Sajtóiroda)