A jövő Közös Agrárpolitikáját úgy kell megalkotni, hogy az folytonosságot biztosítson a gazdák számára – jelentette ki az Agrárakadémia rendezvénysorozat keretében tartott előadásában az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman Zsolt kiemelte, a támogatási rendszer 170 ezer gazdálkodónak nyújt jövedelembiztonságot.

Feldman Zsolt a Közös Agrárpolitika (KAP), azaz az uniós agrártámogatási rendszer jelenéről elmondta, annak forrásai több mint 170 ezer termelőhöz  jutnak el, bizonyos szintű jövedelembiztonságot nyújtva ezzel. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: az agrártámogatások komoly szerepet játszanak abban, hogy a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az utóbbi években javult, a termelők helyzete pedig stabilabbá vált az áringadozások mellett is. Hozzátette: az úgynevezett zöldítési jogcím – azaz a gazdák környezet- és természetvédelmi vállalása - végrehajtása ugyan jelentős erőforrásokat igényelt, de a tapasztalatok alapján kedvező hatást gyakorolt a biodiverzitásra, illetve általában a környezetre.

Jelenleg is zajlik Brüsszelben a következő, 2020 utáni pénzügyi ciklusra érvényes KAP kialakítása. A jelenlegi tárgyalások szerint ez hoz majd bizonyos változásokat, ám a tervezéskor fontos figyelembe venni azt, hogy szükséges egyfajta folytonosságot biztosítani a gazdák számára. A KAP jövőjéről folyó tárgyalások során a magyar álláspont egyik sarokpontja az, hogy a rendszer jól működő elemeire építve, azok ésszerű továbbfejlesztésével kell választ találni az uniós támogatáspolitika előtt álló kihívásokra. Feldman Zsolt az utóbbiak között említette a precíziós technikákra való áttérés, a hatékonyságnövelés, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a környezetvédelem és a generációváltás szükségességét.

(FM Sajtóiroda)