Folyamatosan növekvő fogyasztói igényeket kell kiszolgálnia a kertészeti ágazatnak – mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Fruitveb (Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet) által szervezett konferencián, Gödöllőn. Feldman Zsolt hozzátette, az ágazat versenyképességének javulását a kormányzat is segíti.

A kertészeti ágazatok versenyképesség-növelését több kormányzati intézkedés is szolgálja. Ilyenek a jövedelempótló támogatások, a kedvezményes hitelek és a hitelgarancia, a beruházási támogatások, a piaci támogatások, a munkaerő-piaci intézkedések, valamint a kutatás-fejlesztési intézményi kapacitások működtetése.

Mindezekre támaszkodva, de az egyéni igényekre figyelemmel a kertészeti vállalkozásoknak is több teendőjük van, ha versenyképességüket növelni kívánják. Feldman Zsolt ezek között említette a piaci és fogyasztói igényeknek megfelelő termékkínálat kialakítását, az innováció szükségességét, a szerveződések erősítését, a termelési kockázatok mérséklését, a technológiafejlesztés elvárását és a feldolgozói kapacitások magasabb szintű kihasználását.

A helyettes államtitkár kiemelte, a kertészeti ágazattal szemben egyre nagyobb a fogyasztói – mennyiségi és minőségi – elvárás, ami az egészséges, vitamindús táplálkozás iránti igényre vezethető vissza, ez pedig csak fokozódni fog. Egyre nagyobb a vásárlói igény a sárgarépára, a céklára, a salátafélékre, a zöldség- és gyümölcsivólevekre. Ugyanakkor a gasztronómia változása a brokkoli- és a karfioltermesztéssel szemben is nagyobb igényeket támaszt.

(FM Sajtóiroda)