A holland EU-elnökségi félév első agrárminiszteri találkozóján a delegációk megvitatták a mezőgazdasági piacok kritikus helyzetét.

A tagállamok kiemelték, hogy az elmúlt hónapokban kritikus helyzet alakult ki a tej és sertés ágazatokban. Az alacsony árak a tagállamok többségében nem fedezik a termelési költségeket, ezért több ezer üzem került csőd közeli helyzetbe az EU-ban. A miniszterek egyetértettek abban, hogy az eddigi válságkezelési intézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt. A tagállamok szorgalmazták, hogy a Bizottság tegyen erőfeszítéseket további exportlehetőségek felkutatása, az orosz piac újranyitása és a meglévő piaci intézkedések aktívabb használata érdekében.

A magyar küldöttséget vezető Feldman Zsolt helyettes államtitkár elsősorban a tej- és sertéságazat nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet. A nyerstej ára uniós összehasonlításban hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben, a tavalyi év hasonló időszakához képest mintegy 20 százalékkal. Magyarország több tagállammal egyetértésben szorgalmazta a sertés magántárolási támogatás újranyitását, valamint a tejágazat intervenciós árainak megemelését. Emellett szükségesnek ítélte az uniós biztonsági háló hatékonyságának javítását, hiszen a jelenlegi eszközök elégtelennek bizonyultak.

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos elmondta, hogy az esetleges intézkedések meghozatalakor az Európai Bizottság nem térhet el a 2013-ban elfogadott KAP reformtól, valamint a 2014-2020 közötti Többéves Pénzügyi Keretben foglaltaktól.

A holland EU elnökség a soron következő, március 14-ei Tanács ülésen újra napirendre tűzi a kérdést.

(FM Sajtóiroda)