A Földművelésügyi Minisztérium még 2017 decemberében hatályba léptette azt a támogatási programot, amely a 2017. októberi viharokban megrongálódott fóliasátrak kárait kompenzálja részlegesen, és amely alapján a fóliasátras termesztést folytató termelők legfeljebb 2.000 forint/m2 mértékű támogatásban részesülhetnek.

Mint ismeretes 2017. október második felében igen erős hidegfront érte el Magyarországot, amelynek következtében a 130 km/h erősséget is elérő széllökés jelentős anyagi károkat okozott a mezőgazdasági termesztésre szolgáló fóliasátrakban, rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe hozva az érintett termelőket. A károk részleges ellentételezésére az agrártárca mezőgazdasági csekély összegű támogatásnak minősülő jövedelempótló támogatást dolgozott ki, amelyre 100 millió Ft-ot különített el.

A támogatás igénybevételére az a 2017. október 15-31. között viharkárt szenvedett mezőgazdasági termelő jogosult, aki a fóliás növénytermesztést viharral érintett településen folytatja és a viharkár bekövetkezéséről rendelkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által foglalkoztatott falugazdász – a viharkár bekövetkezését alátámasztó dokumentum, képi bizonyíték vagy az előírtak szerinti nyilatkozat alapján kiállított – igazolásával. A jövedelempótló támogatás iránti kérelmet 2018. február 15. és március 15. között lehet benyújtani papír alapon a Magyar Államkincstárhoz a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon.

A támogatási program részletes feltételei a 2017. októberi viharkár által a fóliás növénykultúrák termesztésére szolgáló építményekben keletkezett károk kompenzálására igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló 65/2017. (XII. 22.) FM rendeletben és a közeljövőben a Kincstár által közzétett közleményben érhetők el.

(FM Sajtóiroda)