A 2015. év eredményei ugyan alulmaradtak a 2014-es történelmi rekordoknak, de így is elmondható, hogy a mezőgazdaság egy jó évet zárt a tavalyi évben – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Gabonatermesztők Országos Szövetsége által szervezett konferencián.

Az államtitkár elmondta, hogy az ágazat kibocsátása az előző évhez képest tovább emelkedett, 2015-ben elérte a 2457 milliárd forintot. Külön kiemelte, hogy az állattenyésztés kibocsátása a 2014-es 827 milliárd forinthoz képest 2015-ben, várhatóan eléri a 856 milliárd forintos szintet, amely mintegy 3,6 százalékos bővülést jelent. Ez azért is fontos, mert a kormányzat kiemelt célja, hogy a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés helyzetét javítsa a növénytermesztéshez képest.  Az agrár-külkereskedelem összevetve a 2014. 1-10 hónap adataival, a továbbra is fennálló számos kedvezőtlen nemzetközi hatás ellenére, várhatóan 2015-ben ismételten megközelíti a 8 milliárd eurós szintet.

Kiemelte, hogy az ágazat teljesítményét 2015-ben nagymértékben befolyásolta a rendkívüli időjárás. A 2015-ös év az elmúlt 100 év harmadik legforróbb nyarát hozta, amely különösen az őszi betakarítású növényekre hatott kedvezőtlenül. Ennek következményeként a 2014-es rekordterméssel szemben, kukoricából mintegy 6,5 millió tonna, napraforgóból 1,7 millió tonna termett. Ugyanakkor 2014-het képest jobban alakultak a kalászosok betakarítási eredményei. Külön kiemelendő, hogy jelentősen nőtt a szója termőterülete és mintegy 26 százalékkal emelkedett a betakarított mennyisége. A zöldség-, gyümölcságazat szereplői 2015-ben jó évet zártak, hiszen míg a zöldségágazat kibocsátása 177 milliárd forint volt, amely 15 százalékkal több, mint a 2014-es, addig a gyümölcságazat 90 milliárd forintos kibocsátási értéke 2014-hez viszonyítva 12 százalékos bővülést produkált. Szintén kedvezően alakult a szőlő-,borágazat eredménye, hiszen mind mennyiségben, mind minőségben felülmúlták a korábbi évek eredményeit.

Az állattenyésztés 2015. évi eredményeivel kapcsolatban elmondta, hogy kettős képet mutat, mert egyrészt a sertés, szarvasmarha, baromfi esetében nőtt az állomány létszáma, a takarmányárak 2015-ben is kedvezően alakultak, emelkedtek a támogatási összegek, ugyanakkor  a csirke, a sertés, a juh és a tej termelői ára is csökkent, amely kedvezőtlenül érinti az ágazat jövedelmezőségét.

Az államtitkár a támogatási rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy 2015-ben a nemzeti támogatás összege 95 milliárd forint volt, míg a közvetlen EU-s támogatások összege 396 milliárd forint volt. A tavalyi évben a gazdálkodók egy teljesen új rendszerben nyújthatták be kérelmeiket, amely a tapasztalatok alapján azért okozott nehézségeket, de a hivatal és a falugazdászok közreműködésével ezeket többnyire sikerült kiküszöbölni.

(FM Sajtóiroda)