Kifejezetten jó állapotban vannak az őszi vetések. Kedvezően hatott a növényi kultúrákra az utóbbi időszak csapadékos időjárása– mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár egy szakmai rendezvényen, Hajdúszoboszlón.

Az államtitkár kiemelte: mintegy 970 ezer hektáron elvetett őszi búza állapota többségében kedvező. Őszi árpát 238 ezer hektáron vetettek, őszi káposztarepce összesen több mint 230 ezer hektáron került a földbe. Ezek a vetések is kedvező állapotban telelnek át.

Czerván György arról is tájékoztatott, hogy a gazdálkodók ez idáig nem jeleztek kirívó problémákat a belvízzel kapcsolatban. Jelenleg a mezőgazdasági munkák szünetelnek, az ősszel elvetett állományok nyugalomban vannak. Az esetleg víz által borított területeken levő növények 1-2 hetet bírnak ki lényeges minőségromlás nélkül.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tagjain keresztül megkapott információk alapján, a jelenlegi belvíz nem okozott lényeges károkat az őszi állományokban és még nem veszélyezteti a tavaszi munkák elvégzését sem. Az államtitkár hozzátette: természetesen indokolt a helyzet folyamatos nyomon követése, mivel a belvizes területek fennmaradása, vagy növekedése negatív következményekkel járhat.

Az államtitkár az ágazat kibocsátásával kapcsolatban elmondta, hogy az előző évhez képest tovább emelkedett, 2015-ben elérte a 2457 milliárd forintot. Ezen belül az állattenyésztés kibocsátása a 2014-es 827 milliárd forinthoz képest 2015-ben, várhatóan eléri a 856 milliárd forintos szintet, amely mintegy 3,6 százalékos bővülést jelent. Ez azért is fontos, mert a kormányzat kiemelt célja, hogy a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés helyzetét tovább javítsa.

Czerván György hangsúlyozta: az agrár-külkereskedelem - a továbbra is fennálló számos kedvezőtlen nemzetközi hatás ellenére-, összevetve a 2014 első tíz hónapjának adataival2015-benismételten megközelíti a 8 milliárd eurós szintet.

(FM Sajtóiroda)