Újrarendezte a piacokat az orosz élelmiszeripari embargó, az európai export az ázsiai országok, Japán, Kína, Hong-Kong és Dél-Korea irányába mozdult el - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) szakmai tanácskozásán szerdán Budapesten.

Az orosz embargó hatásairól rendezett konferencián az államtitkár hozzátette: jók a bilaterális kapcsolatok az orosz féllel, azonban az embargót uniós szinten hozták, így ott is kell kezelni. Megállapította, sem Magyarországnak, sem az uniónak, sem Oroszországnak nem jó ez a helyzet.

A magyar agrárexport körülbelül 3 százaléka irányult Oroszországba 2013-as adatok szerint, ennek mintegy harmadát érintette az embargó, ami a 267 millió eurós Oroszországba irányuló magyar agrárexportból mintegy 80 millió eurót jelent.

A sertés tőkehús áfájának csökkentéséről szólva elmondta: nagy nyomás van a tárcán, hogy más ágazatok is részesüljenek hasonló elbánásban. Ezt jogos kérésnek mondta, amit a jelenlegi intézkedés tapasztalatainak függvényében meg is vizsgálnak. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hozzájárulása is szükséges, mivel az áfacsökkentés adóbevétel-kieséssel jár, és a gazdasági tárca felelős a költségvetési hiánycél betartásáért.

Czerván György elmondta azt is, hogy 2017-ben is várhatóan szinten tartják a nemzeti támogatásokat a sertés, baromfi és tojás ágazatban, sőt, talán emelkedni is fognak. Ismertette: 2016-ban 9,1 milliárd forint a keretösszeg, és kijelentette, hogy ezen támogatások szinten tartása "szinte borítékolható". Uniós támogatásokkal együtt 2020 végéig ezek a források nagyságrendileg rendelkezésre fognak állni, hogy kiszámítható támogatási rendszerrel kalkulálhasson a magyar mezőgazdaság - mondta.

(MTI/FM Sajtóiroda)