Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság

Czerván György

agrárgazdaságért felelős államtitkár

Vezető hírek

Új támogatáspolitika kell a régi értékek mentén

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2018. február 22. 13:05

A jövő Közös Agrárpolitikáját úgy kell megalkotni, hogy az folytonosságot biztosítson a gazdák számára – jelentette ki az Agrárakadémia rendezvénysorozat keretében tartott előadásában az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman Zsolt kiemelte, a támogatási rendszer 170 ezer gazdálkodónak nyújt jövedelembiztonságot.

VÁLTOZÁS a zöldítésben - az Európai Bizottság pontosítja a növényvédőszer-használati tilalom részletszabályait

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2018. február 20. 15:34

A növényvédőszer-használati tilalom 2018-tól hatályos bevezetése némileg átalakítja a zöldítés eddig alkalmazott gyakorlatát. Az új szabályozás egyik alaptétele, hogy a termelő ökológiai jelentőségű területként bejelenteni kívánt tábláin tilos növényvédő szert használni, ami a csávázott vetőmag vetésére is kiterjed.

Digitális átállás előtt a hazai agrárium

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2018. február 20. 14:02

Többet termelni kevesebb ráfordítással, ez a kihívás áll az európai és a magyar agrárgazdaság előtt – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Prega Science 2018 elnevezésű szakmai konferencia megnyitóján, Budapesten. Hozzátette: a magyar mezőgazdaság digitalizációjának megvannak az alapjai, az ágazat kész a váltásra.

A mangalica a magyar állattenyésztés sikertörténete

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2018. február 10. 14:22

A mangalica sertés az utóbbi évek magyar állattenyésztésének sikertörténete, ez az őshonos fajta egyre kedveltebb bel- és külföldön - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szombaton Budapesten, a XI. Mangalica Fesztiválon.

Brüsszelben is megvédjük a magyar termelők érdekeit

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2018. február 10. 15:12

Magyarország célja, hogy megőrizze jelenlegi támogatási pozícióját a Közös Agrárpolitika következő pénzügyi időszakának tervezésekor – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy monori gazdafórumon. Czerván György úgy fogalmazott, Magyarország helyzete az uniós támogatások tekintetében, fajlagosan az egyik legjobb az EU-ban.

Komoly fejlődési lehetőség van a biomassza-alapú gazdaságban

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2018. február 8. 10:42

A biomassza-alapú gazdaság fejlesztésének egyik fő eszköze a kutatás és innováció erősítése – emelte ki Feldman Zsolt a „Bioökonómia Hatás 2018 - a biogazdaság vezette intelligens és fenntartható városok” elnevezésű konferencián, amelynek a Földművelésügyi Minisztérium adott otthont.

Rekordot dönthet az agrárexport

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2018. február 7. 16:56

Jelentősen növekedett tavaly a magyar mezőgazdasági termékek külföldi eladása. A kivitel első tizenegy havi adatai azt vetítik előre, hogy 2017-ben újabb rekordot ért el az agrárexport – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy nagykőrösi gazdafórumon. Czerván György hozzátette, kivitelünk tavaly már a január-novemberi időszakban meghaladta a nyolcmilliárd eurós értéket.

Február 15-től újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2018. február 6. 9:53

A most megjelent 1/2018. (II. 1.) FM rendelet értelmében 2018. folyamán kétszer: február 15. és 28., valamint november 2. és 30. között lehet igényelni szőlő szerkezetátalakítási támogatást. A szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett 2018 őszétől lehetőség nyílik a termesztéstechnológiai módszerek javítására is.

Szakmai tanácskozás és kóstoló Csopakon

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2018. január 30. 12:08

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg az Olaszrizling Szerintünk címet viselő szakmai tanácskozást, amelynek különös apropót adott, hogy tavaly év végétől a Csopak eredetmegjelölés önállóan is eredetvédelmet élvez. A találkozóval egybekötött kóstolón 26 kiállító vett részt és adott ízelítőt az általa termelt borokból.