Földművelésügyi Minisztérium

Dr. Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter

Vezető hírek

Domborművet avattak Roffi Borbély György egykori főispán tiszteletére Tiszaroffon

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. március 24. 17:24

Településeink történelmének kiemelkedő személyiségeire fontos emlékeznünk, munkájuk nem merülhet feledésbe - jelentette ki a földművelésügyi miniszter Tiszaroffon, ahol felavatták Roffi Borbély György egykori főispán domborművét.

A medvehagyma gyűjtésnek is vannak szabályai!

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. március 24. 11:21

A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy a hazánkban több helyen is megteremő „vadfokhagyma” gyűjtése engedélyhez kötött. Emellett, mivel élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési előírások is ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a témában a legfontosabb tudnivalókat.

Szakmai elismerések a Meteorológiai Világnap alkalmából

Földművelésügyi Minisztérium, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság, 2017. március 23. 18:02

A Meteorológiai Világnap alkalmából átadták a Schenzl Guidó-díjat, a Pro Meteorológia emlékplakettet, a Dévényi Dezső Numerikus Prognosztikai Emlékérmet, valamint miniszteri elismerő okleveleket.

A Fővárosi Törvényszék az úgynevezett Kishantosi-ügyben jogerős ítéletében kimondta, hogy az állam tulajdonában lévő földterületek hasznosítása jogszerű volt

Földművelésügyi Minisztérium, Állami Földekért Felelős Államtitkárság, 2017. március 23. 15:10

Végérvényesen és jogerősen eldőlt, hogy a Magyar Állam törvényesen járt el az állami földterületek hasznosítása során. A Fővárosi Törvényszék döntésével megerősítette az Alkotmánybíróság korábbi döntését, mely szerint az állami földterületek hasznosítása az Alaptörvény előírásaival összhangban történt, tehát a 2010 után kialakított állami földhaszonbérleti pályázati rendszer teljes mértékben jogszerű.

A Destillata magyar nemzeti nyertese az Agárdi Pálinkafőzde

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. március 23. 13:24

Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett - mondta Wolfgang Lukas, a versenyt rendező cég ügyvezető igazgatója szerdán a budapesti díjátadón.

Ökogazdálkodásba csak ökovetőmagot

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. március 23. 11:00

A biogazdálkodás egyik alapelve, hogy az öko növénytermesztés során csak ökotanúsítással rendelkező vetőmagokat szabad vetni. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – önkéntes bevalláson alapuló – adatbázist vezet a honlapján. Jelenleg a hazai szaporítású ökovetőmagból hiány van, ezért a hatóság felhívja a vetőmag-szaporítók figyelmét, hogy, akik még nem tették, azoknak érdemes terméküket regisztrálni a NÉBIH rendszerében.

Átadták a Víz, tiszta víz – BISEL országos internetes tanulmányi verseny díjait

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. március 22. 18:44

A Földművelésügyi Minisztérium a Víz Világnapján szakmai nappal egybekötött díjátadót rendezett a „Víz, tiszta víz” címmel meghirdetett BISEL országos internetes verseny zárásaként a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Vajdahunyadvár-béli épületében.

Megjelent a zöld civil szervezeteket támogató Zöld Forrás pályázat 2017. évi kiírása

Földművelésügyi Minisztérium, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság, 2017. március 22. 16:04

Magyarország környezetpolitikai céljainak – úgy mint a természeti értékek védelme, az erőforrások takarékos-, hatékony- (fenntartható) használata, továbbá az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása – a Nemzeti Környezetvédelmi Program ad átfogó keretet. A civil szervezetek kiemelkedő szerepet vállalnak abban, hogy e célkitűzések teljesüljenek.

A családi gazdaságokon nyugszik a vidék jövője

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. március 22. 15:19

Az utóbbi hat évben az ezer hektárnál nagyobb gazdaságok rovására megerősödött az agrárközéposztály, a földhasználatban azok a közepes méretű családi gazdaságok hódítottak teret, amelyeken a magyar vidék jövője nyugszik - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.