Földművelésügyi Minisztérium

Dr. Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter

Vezető hírek

Érték, ami összetart – az értékgyűjtő mozgalom kibontakozása a Kárpát-medencében

Földművelésügyi Minisztérium, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság, 2016. július 25. 10:45

Az Élő Erdély Egyesület 7. éve szervez kulturális és ismeretterjesztő programokat a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban működő, Erdély Café elnevezésű programsátrában. Az Erdély Café célja az erdélyi értékek, értékes fejlesztési kezdeményezések bemutatása, népszerűsítése. A rendezvényen a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartott előadást.

A határon túli agrárkapcsolatok fejlesztését kiemelt feladatként kezeli az agrártárca

Földművelésügyi Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2016. július 22. 14:45

A határon túli agrárkapcsolatok fejlesztését kiemelt feladatként kezeli az agrártárca – mondta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Tusnádfürdőn.

Augusztus 15-ig nyújtható be a támogatási kérelem az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2016. július 22. 13:16

Felhívjuk a szőlőtermelők figyelmét, hogy amennyiben az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez támogatást szeretnének igénybe venni, úgy a támogatási kérelmeket a növényvédőszeres védekezést követően augusztus 15-ig kell benyújtani.

Vihar- és a jégkárok esetén az agrár-kárenyhítési rendszer segíti a gazdákat

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2016. július 21. 16:16

A mezőgazdasági káreseményeket, mint például a jégeső-, vagy a belvízkár, a bekövetkezéstől számított 15 napon belül kell bejelenteniük az agrár-kárenyhítési rendszerben tag gazdálkodóknak. Így a kárenyhítési alapból érkező forrásoknak köszönhetően csökkenthető az az anyagi veszteség, amelyet terményeikben az időjárás okozott. A Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer elektronikus alkalmazása a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján érhető el.

A Kárpát-medencei agrár kis-és középvállalkozások kiemelt figyelmet érdemelnek

Földművelésügyi Minisztérium, Közigazgatási Államtitkárság, 2016. július 21. 14:54

Hazánk természeti adottságainak köszönhetően évszázadok óta jelentős és világszerte elismert mezőgazdasági termelést folytat, amelynek meghatározó hányadát a hazai élelmiszeripar dolgozza fel. A mérsékelt klíma, a kiváló termőföld, és a mezőgazdaság számára rendelkezésre álló vízvagyon biztosítja, hogy megfelelő technológiával és tudással ne csak a hazai lakosságot lássa el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel, hanem jelentős mennyiségű élelmiszert exportálhasson más országok fogyasztói számára - hangsúlyozta Tóth Katalin helyettes államtitkár a XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényen.

Nyárra megérkezett a METEORA, az Országos Meteorológiai Szolgálat mobilalkalmazása

Földművelésügyi Minisztérium, 2016. július 21. 14:49

A Meteora alkalmazás egy mobileszközön futtatható óra, ami egyben időjárási információt – többek között UV sugárzás adatokat – is szolgáltat. A program a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatlekérési lehetőségeivel élve, a cellainformációk alapján határozza meg a készülék helyzetét, és az adatkapcsolaton keresztül automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális helyi riasztásokat, figyelmeztetéseket, előrejelzéseket.

Salátákat tesztelt a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. július 21. 14:12

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb terméktesztjén az előrecsomagolt salátakeverékeket és azok fő összetevőjét, a jégsalátákat vizsgálta.

Agrár témák is lesznek Bálványoson

Földművelésügyi Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2016. július 21. 8:40

A székelyföldi Tusnádfürdőn a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes és Tóth Katalin, a szaktárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviseli az agrártárcát.

3 milliárd forint támogatást kap a magyar tejágazat az EU-tól

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2016. július 20. 14:55

Az Európai Unió hétfőn döntött az újabb 500 millió euró értékű tejágazatot célzó csomagról, amelynek Magyarország kapta a 2,7 százalékát (9,5 millió eurót), ami mintegy 3 milliárd forintnak fel meg - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.