Földművelésügyi Minisztérium

Dr. Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter

Vezető hírek

Egyedülálló örökségünk a hortobágyi pásztorkodás

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. október 21. 15:40

A pásztorok őszi jószágbehajtása a becsületes elszámolás példája évszázadok óta. A hortobágyi pásztoroknak, a rideg állattartásnak köszönhető, hogy Magyarországon maradt fenn a legtöbb őshonos állatfajta (köztük a nóniusz, a szürkemarha és a racka juh) egész Európában. Legyünk büszkék egyedülálló növény- és állatvilágunkra – mondta a földművelésügyi miniszter a hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál megtartott Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen.

Kevesebb papírmunka – több idő a borászkodásra

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2017. október 21. 14:33

Jelentősen csökkenhetnek a kis borászatok adminisztrációs terhei a jövedéki törvény változásával és a kisüzemi bortermelői regiszter bevezetésével. A változást a gazdák már az idei szüretkor érezhetik, hiszen az új rendszerben ugyanúgy dolgozhatnak mint eddig, csupán a papírmunkájuk lesz kevesebb – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár a Pest megyei Monoron.

Európa egyik legrégebbi keresztény templomának falán avatott emléktáblát Fazekas Sándor

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. október 20. 15:20

A bolgár és a magyar nép közel egy évezrede járja közös útját a kereszténység sziklájára épített Európában - hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter október 20-án Szófiában, a magyarországi bolgár kisebbség ajándékának, Rilai Szent János emléktáblájának avatásán.

Elindult a magyar alma fogyasztását ösztönző kampány

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2017. október 19. 19:19

Elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző országos promóciós kampány - jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Magyarország számíthat Bulgáriára az agrárpolitikával kapcsolatos kérdésekben

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. október 19. 17:09

Fontos, hogy az újabb európai uniós tagállamok összehangolják álláspontjaikat annak érdekében, hogy a gazdák megfelelő forrásokhoz juthassanak – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Rumen Porozsanovval, Bulgária földművelésügyi és élelmezési miniszterével folytatott megbeszélés után, Szófiában.

Már lehet szavazni „Az Év Tanyája” közönségdíjra esélyes pályázókra

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. október 19. 13:33

A Földművelésügyi Minisztérium idén először meghirdette "Az Év Tanyája" díjat. A díjjal szeretnénk magas szintű elismerésben részesíteni azt a tanyatulajdonost, aki mind a természeti, mind az épített és táji környezetbe illeszkedő tanyát tart fent jó mintául szolgálva más tanyák számára.

A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. október 19. 12:02

A hazai élelmiszerek fókuszba kerülése azt jelzi, hogy a közétkeztetők felismerték a beszállító partnerek fontos szerepét a minőségi közétkeztetés megvalósításában, és azt is, hogy a beszállítók fejlődése egyben a közétkeztetés fejlődésének is az egyik alappillére – mondta Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Hungast budapesti konferenciáján.

Megújult a Nébih debreceni laboratóriuma

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. október 18. 15:19

Megújult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma, a labor új, fokozott biológiai biztonságot is kielégítő, molekuláris biológiai részlegét mintegy 110 millió forintból alakították ki - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán a helyszínen.

A magyar gazdák győztek és az ellenzék ismét kudarcot vallott – Reagálás az Ab mai határozataira

Földművelésügyi Minisztérium, Állami Földekért Felelős Államtitkárság, 2017. október 17. 14:32

A magyar gazdák győztek és az ellenzék próbálkozása ismét kudarcot vallott, nem sikerült megsemmisíteni a Földet a gazdáknak programot. Az ellenzék kezdettől támadja a programot, mert még mindig a spekulánsok és a nagybirtokosok érdekeit védik, és vissza akarja állítani a balliberális földpolitikát, amikor elárulták a nemzeti érdekeket és a magyar földeket külföldiek, spekulánsok és nagybirtokosok kezére juttatták. A kormány ugyanakkor tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, és kész a földek hasznosításából származó bevételekre vonatkozó szabály pontosítására.