Földművelésügyi Minisztérium

Dr. Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter

Vezető hírek

A versenyképesség ma a mezőgazdaság kulcsszava

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. április 23. 15:02

A klímaváltozás, a körforgásos gazdálkodás, a technológiai fejlődés, a népesség növekedése, s nem utolsó sorban a fogyasztók igényei mind - mind befolyásolják a mezőgazdasági termelés irányát, meghatározzák a mindennapi termelést – foglalta össze a mezőgazdaság előtt álló kihívásokat Fazekas Sándor, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) által szervezett konferencián.

György-napi rendezvény Újszentgyörgyön

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. április 23. 10:39

A Tiszaszentimréhez tartozó Újszentgyörgyre is beköszöntött a tavasz, ahogy ezt az idei György-napi sokadalom is bizonyítja. A szokásokhoz híven országszerte különböző események teszik emlékezetessé ezt a napot – fogalmazott Fazekas Sándor, a Jász-Nagykun Szolnok megyei település szombati rendezvényén.

Nagykun diákok sportversenye

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. április 22. 17:46

Közel száz éves hagyományt tartanak életben azok a Nagykun települések, amelyek diákjai rendszeresen összemérik sportos képességüket, ügyességüket. Mindenki büszke lehet, aki részese a Nagykun Diák Sportviadalnak és továbbviszi a régi szokásokat - köszöntötte a háromnapos verseny eredményhirdetésén a résztvevőket Fazekas Sándor.

Magyarországon minden egyes nap a "Föld Napja"

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2017. április 21. 20:44

Magyarországon minden egyes nap a "Föld Napja", hiszen a szó egyszerre jelenti az élő bolygót, a szülőföldet, a megélhetés forrását: a termőföldet és az anyaföldet, a hazát - fogalmazott Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken a Föld Napja rendezvényen, Farmoson.

Környezettudatos korszerűsítés példaértékű összefogással

Földművelésügyi Minisztérium, Közigazgatási Államtitkárság, 2017. április 21. 13:48

Mintegy 350 millió forintból újult meg a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola az Energia-hatékony iskolák fejlesztése című program keretében. A beruházás során az intézmény fő- és udvari épületét a mai kor minőségi követelményeinek megfelelő hőszigetelő anyagokkal látták el, korszerűsítették a fűtési hálózatot, kicserélték az elavult nyílászárókat, valamint épületfelügyeleti és energiamenedzsment rendszert alakítottak ki.

Több mint fél milliárd forint támogatást nyert el a Duna-Dráva Nemzeti Park

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. április 21. 12:42

Több mint fél milliárd forintos KEHOP pályázati támogatást nyert el a Duna-Dráva Nemzeti Park - jelentette be Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Magosi György Dunafalva polgármestere és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Balesetveszély miatt nem látogathatóak egyes területek a Pilisi Parkerdőben

Földművelésügyi Minisztérium, Állami Földekért Felelős Államtitkárság, 2017. április 21. 12:07

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű csapadék, a magasabban fekvő régiókban hó és jégdara zúdult az országra. A hegyvidéki területeken a hóréteg még nem olvadt el, ezért számos turistaút jelenleg is csúszós, nehezen vagy egyáltalán nem járható. Súlyosbította a helyzetet a rendkívül erős szél is, így a nedves hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák koronái meghajlottak, sok helyen kidőltek, eltörtek a fák.

24 tonna jelöletlen burgonyát foglalt a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. április 21. 8:32

24 tonna teljesen jelöletlen burgonyát zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH) szakemberei egy lengyel rendszámú kamionban. A foglalásra a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának szervezésében tartott EKÁER ellenőrzésen került sor. A lefoglalt tételt az érintett vállalkozó a hatóság jelenlétében megsemmisíttette.

Génmegőrzési stratégia a biodiverzitás védelmére

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. április 20. 15:56

Napokon belül megkezdődhet a génmegőrzési stratégia koncepciójának közigazgatási egyeztetése. A teljes génmegőrzési vertikumra kiterjedő tervezet a Kárpát-medence őshonos haszonnövény- és állatfajait kívánja védeni - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a témában tartott sajtótájékoztatón.