Földművelésügyi Minisztérium

Dr. Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter

Vezető hírek

Hungarikumok és magyar élelmiszerek a verőcei VIREXPO-n

Földművelésügyi Minisztérium, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság, 2017. február 25. 13:40


2017. február 24-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a VIROEXPO, Horvátország egyik legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítása. A Verőcén (Virovitice) megrendezett háromnapos eseményen a kiváló határ menti magyar - horvát kapcsolatoknak köszönhetően hazánk ezidáig két alkalommal jelent meg díszvendégként. Az idei év partnerországa Csehország volt, de Magyarország a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Kereskedőház közös szervezésében közel 200 négyzetméteres színvonalas standon vonultatta fel a hazai élelmiszeripari termékeket és hungarikumokat.

Egyre inkább felértékelődik az élelmiszerbiztonság kérdése

Földművelésügyi Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2017. február 24. 14:47

Világszerte egyre inkább felértékelődik az élelmiszerbiztonság és ebben az állatorvosok tudására, szakértelmére óriási szükség van - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében az Állatorvostudományi Egyetem Diplomaosztó és Doktorrá Avató ünnepségén.

Megkezdődtek a kárenyhítő juttatások kifizetései

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2017. február 24. 12:13

A Magyar Államkincstár megkezdte a mintegy 5 milliárd forintnyi kárenyhítő juttatás kifizetését – mondta Czerván György Zalakaroson, egy szakmai fórumon.

Értékeink vetélkedő döntője Debrecenben

Földművelésügyi Minisztérium, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság, 2017. február 23. 14:33

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kétnapos vetélkedőt szervezett általános és középiskolás diákok számára nemzeti értékeink népszerűsítése, megismertetése érdekében Debrecenben. A szerdai, középiskolásoknak szervezett döntőn a zsűri elnökeként Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár értékelte a versenyzők munkáját.

5 milliárd forint kárenyhítő juttatást kapnak a tavalyi évben kárt szenvedett gazdálkodók

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2017. február 23. 13:20

A Földművelésügyi Minisztérium 5 milliárd forintot biztosít mintegy 3.300 gazda részére a 2016. kárenyhítési év kedvezőtlen időjárási jelenségei miatti veszteségeikre.

Megemelt összegű támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszerek megvásárlásához

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2017. február 23. 12:41

Megemelt összegű támogatás jár a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni termelői védekezéshez, emellett 2017-től a szőlőtermelők a gépi bérmunka-szolgáltató által megvásárolt és kijuttatott növényvédőszer után is igényelhetnek támogatást. A növényegészségügyi megelőzés támogatása iránti kérelmeket 2017 márciusában kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

Értékgyűjtési vetélkedőt tartottak Békéscsabán

Földművelésügyi Minisztérium, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság, 2017. február 23. 11:11

A Földművelésügyi Minisztérium a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki 2016-ban a megyei értéktárat és külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezetek számára. A pályázaton nyertes Békés Megyei Önkormányzat a nemzeti értékek és hungarikumok témakörében vetélkedőt szervezett az általános iskolák felső tagozatos és középiskolás diákok számára. A Földművelésügyi Minisztérium nevében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a döntő versenyzőit.

Több mint 100 tonna jelöletlen, részben illegális takarmányt foglalt le a NÉBIH

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2017. február 23. 9:09

Egy időben, két helyszínen tartott összehangolt ellenőrzést Pest megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a NAV Pest megyei Igazgatóságának és a NAV Bevetési Igazgatóságának munkatársaival közösen. A szakemberek egy illegális takarmány előállítónál és egy bejelentett, előállítással is foglalkozó nagykereskedőnél vizsgálódtak. Az eljárás során több mint 100 tonna takarmány-alapanyagot és készterméket, valamint antibiotikum tartalmú állatgyógyszert foglaltak le.

Rekord látogatószám és sikeres magyar megjelenés az idei Biofach-on

Földművelésügyi Minisztérium, 2017. február 22. 15:59

A 28 éves múlttal rendelkező nürnbergi Biofach kiállításon – amely Európa legjelentősebb biotermékekkel foglalkozó eseménye – idén 134 országból 50 ezer látogató fordult meg és kereste fel 88 ország 2785 kiállítóját. A február 15-18. között lezajlott rendezvényen az Agrármarketing Centrum (AMC) magyar nemzeti standja is kiválóan teljesített.