Földművelésügyi Minisztérium

Dr. Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter

Vezető hírek

Kedvező tendencia indult el az agráriumban

Földművelésügyi Minisztérium, 2015. január 24. 17:37

A tavaly júniusi adatok tükrében egy év alatt valamivel több, mint 200 ezres volt a sertés gyarapodás, így a sertések száma az országban mintegy 3,1 millióra emelkedett - mondta Fazekas Sándor a Kakucson megrendezett IV. Hagyományörző Böllérfesztiválon.

Megkezdődtek a szükséges személycserék a Verga Zrt.-nél

Földművelésügyi Minisztérium, 2015. január 23. 18:51

Megkezdődtek a szükséges személycserék a Veszprémi Erdőgazdasági Zrt.-nél (Verga Zrt.), miután pénzügyi szabálytalanságok gyanúja került napvilágra, és ennek következtében felmentették a korábbi gazdasági vezérigazgató-helyettest, majd lemondott a társaság vezérigazgatója. A Földművelésügyi Minisztérium egy héten belül az ügy tudomására jutása után minden szükséges intézkedést megtett, és felmondtak a társaságnál pénzügyekkel foglalkozó dolgozóknak.

Biztatóak a mezőgazdaság kilátásai

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2015. január 23. 13:31

Biztatónak nevezte a mezőgazdaság kilátásait az idei és a következő évekre Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Harkányban pénteken.

Fontos változásokat hoz a KAP 2015-2020 rendszere

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2015. január 23. 12:29

A közvetlen támogatások új rendszerében fontos eredmény, hogy a jelenlegi SAPS rendszer elvén alapuló alaptámogatási rendszer továbbvihető 2020 végéig, vagyis egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden olyan gazdálkodó, aki az adott évben támogatási kérelmet nyújt be – mondta Czerván György a Békés és Somogy Megyei Mezőgazdasági Szövetség harkányi konferenciáján.

Még egy hónapig lehet csatlakozni a Legszebb konyhakertek programhoz

Földművelésügyi Minisztérium, 2015. január 23. 13:00

Negyedik alkalommal lehet idén csatlakozni a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű országos programhoz, amely az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, szakmai előadásokkal, fórumokkal segítve az újonnan csatlakozókat és aktív résztvevőket. A jelentkezéseket 2015. február 28-ig várják.

A kormány 2015-ben is támogatja a fűszerpaprika termesztőket

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2015. január 23. 10:33

Mintegy 170 millió forint támogatást nyújt az idén a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a fűszerpaprika termesztő gazdáknak. Az FM a tavalyi évhez hasonlóan elő kívánja segíteni a minőségi fűszerpaprika előállítást azzal, hogy támogatást biztosít a minősített szaporítóanyag felhasználáshoz, mely a termelési költségek egyik meghatározó tényezője.

GMO-mentes tej, hús és tojás előállítására készül Magyarország

Földművelésügyi Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2015. január 22. 13:59

Génmódosítás-mentes (GMO-mentes) tej, hús és tojás előállítására készül Magyarország, az ehhez szükséges első lépéseket a tej esetében már meg is tették - jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Mezőfalvai Zrt.-nél tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Tovább erősödik a kutatás-fejlesztési ágazat az agráriumban

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2015. január 21. 13:31

A Földművelésügy Minisztérium a szőlészeti-borászati kutatási kapacitások egységes irányítás alá helyezésével és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) szellemi és infrastruktúrális hátterének bevonásával tovább kívánja erősíteni a kutatás-fejlesztési ágazat jelenlétét az agráriumban – mondta Feldman Zsolt az Országos Szőlészeti és Borászati Konferencián, Egerben.

Az év emlőse az ürge

Földművelésügyi Minisztérium, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság, 2015. január 20. 15:35

Már második alkalommal hirdeti meg az „év emlőse” rendezvénysorozatot a VADONLESŐ Program. Célunk, hogy minden évben más és más őshonos emlősállatunkra hívjuk fel a figyelmet - ezzel is segítve a fajok megismerését, valamint hatékonyabb védelmét. Idén az év emlőse az ürge (Spermophilus citellus), fokozottan védett fajról van szó, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.