Agrárminisztérium

Dr. Nagy István

agrárminiszter

Vezető hírek

Új eszközpark segíti a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek munkáját

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2019. április 17. 17:07

Magyarország egynegyede természetközeli állapotban megmaradt terület, amire közösen kell vigyáznunk - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda átadóján, szerdán Kölkeden.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. április 17. 14:44

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is. Sikeres volt a V4-országok és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elértük, hogy módosította az Európai Bizottság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, mely lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést.

A tavaszi élelmiszerellenőrzés első félidejének mérlege: kevesebb súlyos jogsértés és bírság

Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2019. április 16. 8:21

A Húsvét hétfőig tartó tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést ez évben is elrendelte Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az országos akció félidejéig 1.913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek, ennek során 4.765.180 Ft összegű bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt. Az idei vizsgálatsorozat kedvező tapasztalata, hogy az eddig eredmények alapján javult az ellenőrzés alá vont termékek minősége.

A gazdálkodók uniós támogatásának összhangban kell lennie a környezetvédelmi követelményekkel

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. április 15. 17:21

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. április 15-i luxemburgi ülésén az uniós agrárminiszterek a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) új környezet- és klímavédelmi rendszeréről folytattak vitát.

Agrár Szakma Sztár fesztivált rendeznek a Hungexpón Budapesten

Agrárminisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2019. április 15. 15:27

Egy-egy verseny, szakmai megmérettetés mind jobb teljesítményre ösztönöz. Megmutatja, hol van szükség nagyobb rutinra, nagyobb ismeretanyagra. A mostani verseny mindemellett világos üzenetet hordoz: ez pedig nem más, minthogy szerethető hivatásra lehet lelni az agráriumban – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az idén első alkalommal megrendezett Agrár Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján hétfőn, Budapesten.

Az agrárképzést népszerűsítették a Szakmák Éjszakáján

Agrárminisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2019. április 13. 12:40

Országszerte 160 település 467 szakképző intézménye várta az érdeklődő diákokat a Szakmák Éjszakája rendezvénysorozaton péntek este. A látványos bemutatók, interaktív tevékenységek mottója: "Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!". A négy évvel ezelőtt elindított esemény révén több száz szakmát ismerhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok.

Megkezdődött a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

Agrárminisztérium, 2019. április 12. 18:55

A Brillante 2019 pálinka- és párlatverseny kereskedelmi kategóriájának eredményhirdetésével megkezdődött pénteken a 20. Gyulai Pálinkafesztivál. A fődíjat a Tuzséri Pálinkamanufaktúra Kft. 2017-ben főzött Tuzséri Szilvapálinkája érdemelte ki.

Borászati üzemet fejlesztettek Nagyharsányban

Agrárminisztérium, Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság, 2019. április 12. 14:16

A kormány a vidékfejlesztési források elosztása során kiemelt figyelmet fordított a munkaigényes ágazatok, így többek között a borászat és az élelmiszeripar fejlesztéseinek támogatására is. A Nagyharsányban megvalósult borászati üzemfejlesztés jó példája a rendelkezésre álló források hatékony és eredményes felhasználásának – hangsúlyozta Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, a borfeldolgozó üzem szakmai nyílt napján.

A magyar mezőgazdaság és a gazdák melletti kiállással mindannyian jól járunk

Agrárminisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2019. április 12. 12:55

Az agrárkormányzat fontos feladata, hogy megteremtse a feltételét annak, hogy növekedjen a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége. Ennek alapja az új technológiák, a digitalizáció, a robotika, a precíziós gazdálkodás bevonása, amelyek alkalmazása mára elengedhetetlenné vált – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese csütörtökön, a monori gazdafórumon.