Földművelésügyi Minisztérium

Dr. Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter

Vezető hírek

Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

Földművelésügyi Minisztérium, 2018. március 17. 18:11

Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra - közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a XII. abádszalóki böllérfesztiválon.

Újabb agrárfejlesztési források jutnak Szabolcsba

Földművelésügyi Minisztérium, 2018. március 14. 10:06

Mintegy 120 milliárd forint többletforrás jut Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a vidékfejlesztési támogatásokból, amelyből többek között újabb állattartó telepek, takarmánykeverők, melegházak, élelmiszeripari beruházások jöhetnek létre, újulhatnak meg – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Napkoron, a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért címmel megrendezett gazdafórum előtt tartott sajtótájékoztatón.

Földmérő szakemberek tanácskoztak Székesfehérváron

Földművelésügyi Minisztérium, Közigazgatási Államtitkárság, 2018. március 13. 16:42

A rendezett birtokviszonyok, a pontos és hiteles térképi adatbázisok az agrárium, a vidék és az ország gazdasági fejlődésének alappillérei – hangsúlyozta Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a GISopen 2018. konferencián tartott köszöntőbeszédében.

2010 óta több mint a duplájára nőtt az állatjóléti támogatás

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2018. március 13. 20:10

A kormány által a költségvetési forrásokból nyújtott állatjóléti támogatás 2010 óta több mint a duplájára, 4 milliárd forintról 9 milliárd forintra nőtt - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán, ahol felavatták a Bács-Tak Kft. új keltető üzemét.

Máig ható erőt ad 1848 példamutatása

Földművelésügyi Minisztérium, 2018. március 13. 14:01

Máig ható erőt ad 1848 példamutatása - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a tárca 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségén.

Ismét bővült a Tajvanba exportáló üzemek listája

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2018. március 10. 10:06

Újabb 8 baromfi vágóhíd, valamint 1 baromfi- és 2 sertésfeldolgozó üzem kapta meg az exportengedélyt a tajvani Állat- és Növény-egészségügyi Ellenőrzési és Karantén Hivataltól (BAPHIQ). Ezzel 27-re emelkedett azon hazai létesítmények száma, ahonnan termékeket szállíthatnak a kelet-ázsiai térségbe.

A szakképzés színvonala meghatározza az agrárium jövőjét

Földművelésügyi Minisztérium, 2018. március 10. 9:06

A magyar mezőgazdaság versenyképessége nagyrészt azon múlik, hogy az agrárszakképzés mennyire gyakorlatias, mennyire képes alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez, hogy a mindennapok kihívásaira fel tudja-e készíteni a tanulókat – jelentette ki a földművelésügyi miniszter a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium beruházásátadási ünnepségén, ahol Tessely Zoltán és L. Simon László országgyűlési képviselők is köszöntőt mondtak.

Az idei a Kékfrankos éve lesz

Földművelésügyi Minisztérium, 2018. március 9. 15:17

A Kékfrankos évének nyilvánította az ideit a Földművelésügyi Minisztérium - jelentette be a tárca vezetője pénteken Budapesten, a tavalyi Furmint éve záróeseményén.

Megjelent az afrikai sertéspestis elleni védekezést összefoglaló új főállatorvosi határozat

Földművelésügyi Minisztérium, 2018. március 9. 14:41

Egységes szerkezetben, új intézkedésekkel is kiegészítve foglalja össze az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezési feladatokat az Országos Főállatorvos 2018. március 8-án megjelent 1/2018-as határozata. A határozat célja, hogy az érintettek még hatékonyabban végezhessék el a megelőzést és a korai felismerést szolgáló teendőket. Az új, átfogó dokumentumban meghatározták például a magas-, a közepes- és az alacsony kockázatú területeket és az azokon szükséges intézkedéseket.