Földművelésügyi Minisztérium

Dr. Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter

Vezető hírek

A természet értékeit ünnepelték Baján

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. szeptember 24. 16:07

A természet bőkezűségéről szólt a hétvége Baján. A Bácska Kincse Fesztiválon terítékre került a helyi borkínálat, a környéken élő méhészek termékei, valamint a települést körülölelő erdő, a Gemenc nyújtotta értékek. Büszkék lehetünk a termelőinkre, akik szorgalmukkal, tudásukkal, mindennapi alázattal végzett munkájukkal bizonyítják a természet iránti szeretetüket és szakértelmüket - köszöntötte a fesztiválra érkezőket Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője.

Közös érdek a határon túli magyarság megerősödése

Földművelésügyi Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2016. szeptember 23. 18:25

Mindannyiunk közös érdeke a határon túli magyarság szellemi, gazdasági, kulturális megerősödése, melyhez Magyarország Kormánya a lehetőségeihez mérten minden támogatást megad- mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Csíkszeredában a Szent István Egyetem Székelyföldre kihelyezett képzéseinek 25 éves jubileumi ünnepségén.

Lezárulnak a földárverések - Mintegy 30 ezer magyar gazdát segített a földhöz jutásban a „Földet a gazdáknak program”

Földművelésügyi Minisztérium, 2016. szeptember 23. 15:00

A kormány lezárja a földárveréseket és az államadósság csökkentésére fordítja a várható 270 milliárd forintot – ezt tartalmazza az a törvénycsomag, amelyet Földművelésügyi Minisztérium a parlament elé terjeszt. A „Földet a gazdáknak programot” azért indította a kormány, hogy a föld azé legyen, aki megműveli, vagyis a helyben lakó magyar gazdáké. A program szorosan hozzájárult ahhoz a kormányzati célhoz is, hogy a családi, kis és középbirtokok aránya jelentősen növekedjen a nagybirtokokkal szemben, a korábbi 50:50%-os arányról 80:20% arányra.

Egyszerűsíteni kell az uniós Közös Agrárpolitikát

Földművelésügyi Minisztérium, 2016. szeptember 23. 14:57

A 2020 után kezdődő új uniós költségvetési időszakra a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítését, a bürokrácia csökkentését szorgalmazta Fazekas Sándor a Békekenyér-konferenciát követő sajtótájékoztatón Szarvason; egyben megerősítette, hogy a gazdák támogatása nem csökkenhet 2020 után sem.

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2016. szeptember 23. 13:31

Baromfihúsból az ország önellátottsági szintje meghaladja a 170 százalékot - mondta Czerván György a Gallus Baromfi Tenyésztő és Keltető Kft. fennállásának 25. jubileumi ünnepségén, Devecseren.

Több mint 2,5 tonna élelmiszert foglalt le a NÉBIH egy hűtőházban

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. szeptember 23. 9:53

Egy vecsési hűtőházat ellenőriztek múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei. Az üzemben 53 tétel, mintegy 2600 kg lejárt, jelöletlen, illetve ismeretlen eredetű élelmiszer megsemmisítését rendelte el a hatóság. A helyszínen tapasztalt higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a vállalkozás csomagolási tevékenységét is.

„BékeKenyér” agrárminiszteri találkozó Szarvason

Földművelésügyi Minisztérium, 2016. szeptember 22. 23:02

Dr. Fazekas Sándor meghívására 12 EU-tagállam, köztük a német szövetségi agrárminiszter és a kelet-közép-európai országok tárcavezetői Szarvasra látogattak, a „BékeKenyér” elnevezésű rendezvény alkalmából.

Az agrárkereskedelem jelentős központja a 25 éves Budapesti Nagybani Piac

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. szeptember 22. 15:57

Ha igaz, hogy Budapest az ország szíve, akkor az ország vérkeringését a vidék adja. A Budapesti Nagybani Piac negyedszázados fennállása jól példázza a főváros és vidék egymásra utaltságát – fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nagybani Piac 25. jubileumi ünnepségén.

GMO-mentes termesztésben rejlik a jövő

Földművelésügyi Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2016. szeptember 22. 14:24

A hazai szójatermesztésben a megnövelt támogatási mérték miatt jelentős növekedés figyelhető meg az elmúlt két évben, azonban ezzel együtt is mindössze 15-20 százalék körül alakul az önellátottságunk - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Szója Nonprofit Kft. szója fajtabemutató programján, Héderváron.