Földművelésügyi Minisztérium

Dr. Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter

Vezető hírek

Magyarország uniós forrásból történő válságkezelést sürgetett az agrárszektorban

Földművelésügyi Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2016. június 27. 18:51

Közös felelősségünk, hogy a tejpiacon kialakult válság miatt bajban lévő gazdáknak segítséget nyújtsunk, ezért arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy a Tanács július 18-i ülésén tegyen javaslatot rendkívüli intézkedések bevezetésére. Ezeket uniós források segítségével szükséges megtenni - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese június 27-én Luxemburgban, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.

Mintegy ötszáz birkából főznek pörköltet Karcagon

Földművelésügyi Minisztérium, 2016. június 25. 12:33

A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet idén minden eddiginél több, mintegy ötszáz birkából, ugyanennyi bográcsban készítik el a birkafőző fesztiválon.

Megújult a bácsborsódi Latinovits-kápolna

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. június 25. 11:54

„A múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él” – idézte Bábel Balázs érsek szavait a felújított bácsborsódi Latinovits-kápolna felszentelésének és átadásának alkalmából Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A másfél évszázados, leromlott állapotú, romos kápolnát az önkormányzat egy év alatt, uniós segítséggel újíttatta fel.

Aszalt sárgabarackot kellett kivonni a forgalomból

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. június 24. 17:53

Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a lengyel hatóságtól érkezett az a bejelentés, miszerint magas szorbinsav tartalmat mutattak ki asztalt sárgabarackban.

Az élelmiszer-áfacsökkentés hatására 43 milliárd forint marad a családoknál jövőre

Földművelésügyi Minisztérium, 2016. június 24. 12:54

Az élelmiszerek általános forgalmi adójának mérséklése jövőre összesen 43 milliárd forintot hagy a családoknál, átlagosan 35-40 ezer forintot - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Nagy-Britannia fontos agrárpiaca Magyarországnak

Földművelésügyi Minisztérium, 2016. június 24. 12:51

A földművelésügyi miniszter bízik benne, hogy a magyar termékek Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése után is kijuthatnak a brit piacra, Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta, részletes hatásvizsgálat készül a Brexit következményeiről.

Összefogás az illegális fakitermelés ellen

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. június 24. 10:09

Az európai uniós tagállamok és a tagjelölt országok szakértői június elején információt, tapasztalatot cseréltek az illegális fakitermelés elleni küzdelem elősegítéséért. A zágrábi találkozó kiemelt témája a tagjelölt nyugat-balkáni államokkal történő együttműködés volt.

Élelmiszerkönyvi változások a jobb minőségű élelmiszerekért

Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság, 2016. június 24. 8:53

A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb a társadalmi igény a jó minőségű élelmiszerek, így a sütőipari termékek iránt is. Ennek szem előtt tartásával - figyelemmel a magyar szokásokra és vásárlói elvárásokra - újult meg néhány hónapja a Magyar Élelmiszerkönyv Sütő-és cukrászipari termékek lapjai. A folyamatosan frissülő, megújuló szabályok garantálják, hogy az előírásokat betartva, megfelelő szakértelemmel, jó minőségű termékek készülhessenek.

Magyar-szlovák mezőgazdasági munkacsoportülés Budapesten

Földművelésügyi Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2016. június 24. 8:50

A Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport Budapesten tartotta soron következő ülését. A házigazda Földművelésügyi Minisztériumot a tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára, Czerván György képviselte, míg a szlovák delegáció élén Jozef Kamenický a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára állt.