Agrárminisztérium

Dr. Nagy István

agrárminiszter

Vezető hírek

Megnyitotta kapuit a X. Duna-Tisza Közi Agrár Expo

Agrárminisztérium, Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság, 2019. március 23. 15:15

Az Agrárminisztérium elkötelezett amellett, hogy a gazdálkodók a jövőben is hatékony és eredményes termelői munkát folytathassanak megfelelő támogatási források biztosítása mellett – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a X. Duna-Tisza Közi Agrár Expo megnyitóján.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Agrárminisztérium, 2019. március 23. 14:09

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

Szemléletváltás szükséges a vízgazdálkodásban

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. március 22. 14:18

A megváltozott klimatikus viszonyok között szükség van arra, hogy a közel kétszáz évre visszatekintő, hatalmas értéket teremtő magyar vízgazdálkodás tradíciója megváltozzon. Ma a vízelvezetés helyett a víz megtartására kell törekedni, a szemléletváltásban az állami ösztönzők mellett a tudománynak, az oktatásnak és a kutatásnak is óriási szerepe van – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Víz Világnapján megrendezett II. Víztudományi Nemzetközi Konferencián.

Rekordévet zárt a mezőgazdasági géppiac

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. március 22. 14:06

A magyar mezőgép-piac 2018-ban is dinamikusan növekedett, ezzel rekordforgalmat ért el. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján Magyarországon a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók 2018-ban 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ez 15 százalékkal haladta meg az előző évi gépforgalom értékét. Az alkatrészekre is 11 százalékkal többet, összesen 49 milliárd forintot fordítottak. Ezt a folyamatot a beruházási támogatások, a kedvező finanszírozási lehetőségek - a hitelezés és a lízing -, valamint a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége és a jövedelempótló támogatások által biztosított stabil pénzügyi háttér egyaránt segítették.

A magyarság értékeiben nincsenek határok

Agrárminisztérium, 2019. március 22. 13:58

„A hungarikumok magyarságunk karakterjegyei, olyan, más nemzetektől megkülönböztető, kiemelkedő sajátosságok, amelyek meghatároznak bennünket. Ezen jellemző tulajdonságok alapján azonosítanak bennünket, magyarokat a nagyvilágban, és ezek alapján azonosíthatjuk mi is önmagunkat” – fogalmazott V. Németh Zsolt a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a „Négy határon át” vetélkedő felvidéki döntőjének megnyitóján, Nagymegyeren.

Április 18-ig lehet jelentkezni a Vidék Kaland Programra

Agrárminisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2019. március 21. 17:55

Április 18-ig lehet jelentkezni a Vidék Kaland Programra, amelyre városi, nem mezőgazdász, ám az agrárium iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését várják - jelentették be csütörtökön az Agrárminisztérium (AM) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

Ázsia orchideái a Mezőgazdasági Múzeumban

Agrárminisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2019. március 21. 16:59

A nagy elődök bölcs gondolatait szem előtt tartva, a hazai feltételekhez igazított technológiával, magas színvonalú szakértelemmel, valamint a szaktárca segítségével sikeresen megújítható a hazai növényházi virágtermesztést is – mondta a tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítás és Vásár megnyitóján az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Több mint 180 millió forint összegű támogatásból fejlesztenek Szobon

Agrárminisztérium, Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság, 2019. március 21. 16:54

A Vidékfejlesztési Program keretében elnyert támogatásoknak köszönhetően mintegy 180 millió forintból fejlődhet a helyi infrastruktúra, valamint a lakosság számára elérhető szolgáltatások Szobon. Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a településen megszervezett projektzáró valamint projektindító rendezvényén köszöntötte a résztvevőket.

Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot

Agrárminisztérium, 2019. március 21. 16:39

Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot; az egykori erdészlak felújításával kialakított többfunkciós épület nemcsak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatónak is otthont ad.