Megalakult a Roma Szakkollégiumi Tanács, aminek egyik fontos célja, hogy a Roma Szakkollégiumok működését egységes szempontok alapján értékelje és ez által a felzárkózás egyik kiemelkedő programjának megtartásához és fejlesztéséhez minőségi garanciát adjon. Az ülésen Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a tagoknak átnyújtotta megbízóleveleiket, melyet Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere írt alá.

Langerné Victor Katalin elmondta, hogy a kormány számára kiemelten fontos a hátrányos helyzetű hallgatók segítése, melynek az egyik legfontosabb elemei a Roma Szakkollégiumok. A helyettes államtitkár az ülésen elmondta, hogy a már működő szakkollégiumok roma szakkollégiummá történő minősítését, mint hatóság továbbra is az Oktatási Hivatal végzi, azonban a miniszteri előzetes jóváhagyás után a Tanács az ügyrendben meghatározott dokumentumokat vizsgálva egy értékelési szempont és minősítési követelményrendszer mentén véleményezi a minősítési kérelmeket.

Az ülésen Horváth Zita, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Roma Szakkollégiumok az elmúlt időszakban hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A kormány számára az egyik fontos cél, hogy a fiatalokat minden eszközzel segítse az előrejutásban, ezért 2018 szeptemberétől a szociális ösztöndíjak összegét megemelték 40%-al.

A Roma Szakkollégiumi Hálózat 2011-ben indult el a közös jövőt építő cigány értelmiség képzése érdekében. A Roma szakkollégiumok 2011/2012-től Nyíregyházán, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben, Budapesten egyházi fenntartásban működnek. Ezeken felül 2013-tól Pécsett, Egerben és Hajdúböszörményben működnek felsőoktatási intézmény által fenntartott szakkollégiumok is. A 2018. évi központi költségvetés már tartalmazza az ehhez szükséges forrásokat. Szintén a fenntarthatóság érdekében elindult a szakkollégiumok minősítési rendszerének kidolgozása.

2017-re a felsőoktatásban tanuló roma hallgatók száma a duplájára nőtt. A roma Szakkollégiumokban tanuló hallgatók száma 2011 óta hatszorosára nőtt, megalakuláskor 57, 2017-ben azonban már 325-en tanulnak Roma Szakkollégiumban.

(EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)