Közösségi házzá alakítanak egy volt iskolaépületet, az udvarán pedig játszóteret építenek Barcson. A Gyermekesély program keretében megvalósuló beruházás alapkövét Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Szászfalvi László országgyűlési képviselő és Karvalics Ottó polgármester rakta le szerdán.

A Dráva-parti város Bem utcájában álló, jelenleg raktárnak használt egykori oktatási intézményben a tervek szerint már októbertől tartanak foglalkozásokat gyermekeknek, adósságkezelési és jogi tanácsadást felnőtteknek, a munkában civil szervezetek közreműködnek. A fejlesztést, valamint a szakmai rendezvényeket a térségben a Gyermekesély program keretében elnyert 600 millió forintból finanszírozzák.

Czibere Károly az MTI-nek felidézte, hogy a gyermekszegénység megelőzésére, visszaszorítására fókuszáló, 2022-ig tartó Gyermekesély program három elemből áll és a 31 leghátrányosabb járást érinti.

Kiemelte, hogy a 25,5 milliárd forintos keretösszegből 5,5 milliárd forint nyerhető el infrastrukturális beruházásokra, azon belül közösségi házak, játszóterek, Biztos Kezdet Gyerekházak építésére, felújítására, és 5 milliárd forint a kísérőprogramra, szakmai, módszertani háttértámogatásra.

A barcsi járás élen jár a felzárkózási program megvalósításában: a térségben három tanoda és öt új Biztos Kezdet Gyerekház létesítése kezdődött meg az elmúlt hónapokban - mutatott rá.

Czibere Károly hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy minden olyan feltételt biztosítson a családok számára, amely megtöri a hátrányos helyzet átörökítésének folyamatát.

A gyermekesély növelése az egész társadalom közös ügye, a társadalom jövőjébe történő befektetés, az arra fordított kiadások megtérülnek - fogalmazott az államtitkár.

(MTI)