A társadalmi felzárkózás területén a siker kulcsa az egyeztetés, a párbeszéd, és a tapasztalatok megosztása - hangsúlyozta Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Roma Platform mai rendezvényén.

A helyettes államtitkár hozzátette, a meghívott vendégeknek lehetőséget adtak a párbeszédre, a lehetséges együttműködések elindítására és a meglévők erősítésére.

Magyarország a tagállamok közül elsőként készítette el, és 2011. december elején benyújtotta a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát, amely a nemzeti roma integrációs stratégiák uniós keretrendszerére vonatkozó bizottsági közlemény szem előtt tartásával készült. Kialakultak és működnek a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia végrehajtásának elősegítése érdekében létrehozott ágazatközi és társadalmi egyeztető fórumok.

A Roma Platform kezdeményezés a felzárkózáspolitika megyei szintekre történő kiterjesztését szolgálja, amelyet az Európai Bizottság 2015-ben, majd 2017-ben a tagállami Roma Kontaktpontok számára kihirdetett pályázata támogat. A fő cél, hogy a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában megfogalmazott célok megvalósítása érdekében a különböző szintű területi szereplők, elsősorban maguk az érintett romák, valamint a megyék, járások, települések képviselői is legyenek bevonva a teendőkről való párbeszédbe, valamint az eredmények és a tapasztalatok értékelésébe.

(EMMI)