A bizottság foglalkozott a bölcsődei ellátás átalakításával, a három éves kortól kötelező óvoda bevezetésének tapasztalataival, a gyermekétkeztetés kibővítésének eredményeivel, illetve a hátrányos helyzetű gyermekes családok számára biztosított élelmiszer- és babacsomagprogrammal.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hangsúlyozta, a kormány továbbra is kiemelt feladatának tartja a gyermekek támogatását, biztosítani kell számukra és családjuk számára mindent, ami a gyermekek testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődését segíti, és hozzájárul ahhoz, hogy anyagi okok miatt ne kelljen kiemelni gyermeket a családból.

Ilyen szolgáltatás például a Biztos Kezdet Gyerekház, amely három év alatti gyermekeknek és szüleiknek nyújt segítséget, valamint a tanoda program, az egyik legsikeresebb felzárkózási program.

A bizottsági ülésén szó volt még arról, hogy a kormány az elmúlt években számos intézkedéssel és eszközzel segítette a hátrányos helyzetű családokat, ilyen volt a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetése, az ingyenes étkeztetés rendszerének folyamatos fejlesztése, a szünidei gyermekétkeztetés elindítása.

A rendszerváltás óta még soha nem volt annyi pénz ingyenes gyermekétkeztetésre, mint 2018-ban lesz. Összesen 79 milliárd forintot biztosítunk erre.

Ez azt jelenti, hogy 2010 óta csaknem háromszorosára emeltük az ingyenes gyermekétkeztetésre fordított támogatást. A tavaly elindult háromévesnél fiatalabb gyermekeket, szüleiket és a várandós édesanyákat segítő élelmiszerosztási program idén tovább bővült. Az elkövetkezendő három évben tartós fogyasztási cikkeket tartalmazó babacsomagot is kapnak az arra jogosultak.

A „Legyen jobb a gyerekeknek!” Nemzeti Stratégia célja, hogy csökkentse a szegény családban felnövekvő gyermekek arányát, és vizsgálja azokat a programokat, amelyek azért indultak, hogy megszakítsák a szegénység újratermelődésének ördögi körét.

(EMMI)