Idei harmadik ülését tartotta a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottsága. Czibere Károly köszöntőjében elmondta, a kormány gyermekjóléti és gyermekvédelmi fejlesztésekre európai uniós forrásokból 95 milliárdot fordít a következő években.

A szociális területre jutó mintegy 400 milliárd forintból tehát minden negyedik forint a hátrányos helyzetű gyermekek esélyteremtését szolgálja.

A bizottsági ülés résztvevői tájékoztatást kaptak a 4,2 milliárd forint keretösszegű hátrányos helyzetű óvodások felzárkóztatását segítő Esélyteremtő óvoda pályázatról. A módszertani segítséget nyújtó programba mintegy 550 óvodát és 5500 gyermeket vonnak be, továbbá megvalósul 1100 óvodapedagógus továbbképzése is.

Az ülésén elhangzott, hogy több mint kétmilliárd forintból modellkísérleti program indul a gyermekjóléti szolgálatok szociális segítő tevékenységének fejlesztésére. Jövő szeptembertől kötelező feladat lesz az óvodai és iskolai segítő tevékenység megszervezése az ország 197 járásában.

Október elsejétől indulnak a gyermekesély programok az ország 31 járásában, amelyre a gyermekjóléti központok és az azokat fenntartó önkormányzatok pályáztak, mindegyikük esetében döntés született a támogatói szerződések megkötéséről. A nyertes pályázók 400-500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülnek az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból. A résztvevők tájékoztatást kaptak a gyerekesély pályázatok értékeléséről,  szerződéskötési folyamatáról.

A bizottság tagjai előadást hallhattak a gyermekbarát igazságszolgáltatásról, az izlandi Barnahus modellprogram magyarországi adaptációjáról.

(EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)