A szociális szakma régi vágya teljesül azzal, hogy egymilliárd forinttal támogatja a kormány az ágazatban dolgozók mindennapi tevékenységét, országszerte biztosítva az ingyenes képzést - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteki, veszprémi sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly elmondta, a támogatás révén szupervíziót, személyiségfejlesztő foglalkozásokat tartanak országszerte, amelyeken a következő három évben 15 ezren vesznek majd részt, egyenként 7 alkalommal, 30 órában.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében, összességében 12 milliárd forintból megvalósuló szociális humánerőforrás fejlesztési pályázat részeként indított foglalkozások a mindennapi problémák megoldásában segítik majd a szociális területen dolgozókat - közölte.

Az egymilliárd forintos támogatásból megvalósuló személyiségfejlesztő foglalkozásokon kívül 8 milliárd forintot fordítanak továbbképzésre, 2 milliárd forintot vezetőképzésre, illetve 1 milliárd forintot tanfolyami képzésekre. Hozzátette: a képzések 2020-ig tartanak.

Czibere Károly elmondta, most zárult le a személyiségfejlesztő foglalkozásokat érintő kísérleti időszak, melyen 569-en+ vettek részt, 55 képzési helyen.

Hangsúlyozta: a munkatársak megbecsülésének legfontosabb eszköze a béremelés, 2018-ra az átlag bruttó kereset 60-62 százalékkal fog emelkedni az ágazatban a 2013-as bérekhez képest. Emellett a dolgozók megbecsülésének jele a szociális munka napjának munkaszüneti nappá nyilvánítása is - tette hozzá.

Fontos lépésnek nevezte, hogy a kormány minden fenntartónak finanszírozza a minimálbér emelésének többletterheit.

Nagyon fontos a humán erőforrás fejlesztése és védelme is, "azt szeretnénk, ha a szakemberek nem maradnának egyedül a problémáikkal" - húzta alá.

Baráth Tibor, a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társaságának tagja a személyiségfejlesztő foglalkozások jelentőségéről szólva azt hangsúlyozta, a szociális ágazatban dolgozók számára kiemelten fontos, hogy olyan foglalkozásokon vegyenek részt, melyek segítenek a személyiséget "karbantartani", megakadályozni a "kiégést".

(MTI)