Félidejéhez érkezett és az eddigi tapasztalatok szerint sikeres a gyermekjóléti szolgálatok fejlesztését szolgáló modellkísérleti program, amelynek célja az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység bevezetése Magyarországon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Egerben.

Czibere Károly a helyi Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság család- és gyermekjóléti központjában kiemelte: az óvodai és iskolai szociális segítő munka bevezetésére azért van szükség, hogy hátrányos helyzete miatt egyetlen gyermek se maradjon ki az oktatási intézményekből. Ezen kívül a kezdeményezés hangsúlyos eleme végzettséghez segíteni a veszélyeztetett körülmények között élő, segítségre szoruló fiatalokat - tette hozzá.

A tavaly indult és 2,1 milliárd forint állami forrásból megvalósuló modellkísérletben jelenleg 54 járás gyermekjóléti intézménye vesz részt, ám szeptembertől e feladat ellátása az ország valamennyi ilyen központja számára kötelező lesz - mondta, jelezve, hogy a tevékenység finanszírozására idén mintegy 1,4 milliárd, míg 2019-ben 5,6 milliárd forint többlettámogatást fordít hazai költségvetésből a kormány.

"Olyan országot építünk, ahol a boldogulás útja a munka és a tanulás, éppen ezért fontos a hátrányok felszámolása, melynek meghatározó eleme a szociális és gyermekjóléti rendszer megerősítése" - fogalmazott az államtitkár.

Az évek óta tartó folyamat eredményeit sorolva a most végződő kormányzati ciklus egyik legfontosabb intézkedésének nevezte a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetését, és kiemelte számos támogatási forma, köztük az ingyenes gyermekétkeztetés és a tankönyvellátás kiterjesztését. Ezzel párhuzamosan többszörösére növekedett a legkisebbeket segítő Biztos Kezdet Gyermekházak és mintegy százzal bővült a tanodák száma - húzta alá.

A munka következő jelentős állomása lesz az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység kötelező ellátásának bevezetése - közölte, megjegyezve, hogy ehhez - a rendelkezésre álló pluszforrásoknak köszönhetően - lehetőség lesz új szakemberek bevonására.

Czibere Károly szólt arról is: a kormány igyekszik minden eszközzel elismerni és megbecsülni a gyermekjóléti rendszerben dolgozókat, akik az elmúlt négy-öt évben átlagosan 60-80 százalékos béremelést kaptak. A fizetések növelésével a felsőfokú végzettség megszerzésének ösztönzése mellett a pályát is szeretnék vonzóvá tenni - mondta.

Habis László, Eger polgármestere kiemelte: az előző években Eger jelentős bölcsődei rekonstrukciókat és kapacitásbővítést hajtott végre. Saját erőből létrehozott továbbá egy pszichiátriai gondozó központot, amelyet az Ökumenikus Segélyszervezet működtet.

Dolgoznak azon, hogy teljessé tegyék a hajléktalanellátást, ezen belül uniós támogatással fejlesztik a nappali ellátást. A szociális városrehabilitációs program keretében pedig infrastrukturális és lakhatási projektek mellett hangsúlyosan szerepelnek felzárkóztató programok is - mondta.

Az óvodai és iskolai szociális segítő munkával kapcsolatban a szakembergárda kiépítése mellett fontosnak nevezte a kapcsolatok erősítését az érintett intézményfenntartókkal, amelyek között egyházi és vállalati is van a járásban.

(MTI)