Az eddig működő száztizenhárom Biztos Kezdet Gyerekház mellett az év végig százharminc új intézmény kezdi meg működését - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden a tiszabecsi gyerekház alapkőletételén.

Czibere Károly a magyar-ukrán határ mellett fekvő nagyközségben elmondta: a program folytatására és továbbfejlesztésére nyolcmilliárd forintot fordít a kormány, ebből 2,5 milliárd forintot az építkezésekre, 5,5 milliárdot pedig az új gyerekházak 48 hónapig tartó működtetésére költenek.

Az államtitkár hozzátette, a már működő gyerekházak működtetésének költségét beépítették a hazai finanszírozási rendszerbe, a kormány erre a célra több mint 400 millió forintot fordít.

Kiemelte, a gyerekházak a kormány országos felzárkózási stratégiájának kulcselemei, céljuk az, hogy minden feltételt biztosítsanak a hátrányos helyzetű településeken, nehéz körülmények között élő, döntően óvodáskor előtt álló, három év alatti gyerekeknek, illetve esélyt teremtsenek számukra a teljes életre. Ezekben a gyerekházakban nemcsak a gyermekeket, hanem a szülőket is fogadják, hiszen sok esetben az anyák itt jutnak hozzá a gyermekgondozás és -ellátás legalapvetőbb információihoz.

Az új gyerekházak pályáztatási és bírálati időszakának vége, elkezdődik a konkrét építkezés - mondta Czibere Károly, megjegyezve, hat-hét évvel ezelőtt mindössze negyvenegy ilyen intézmény működött az országban, számuk jövőre azonban meghaladja a 240-et.

Az elmúlt két kormányzati ciklusban a kormány a hatszorosára emelte az e típusba tartozó intézmények számát, ez is bizonyítja, hogy komolyan gondolja a legkisebbek fejlesztését - fogalmazott az államtitkár.

"Egyetlen hátrányos helyzetű gyermeket sem hagyhatunk az út szélén, mindegyikük számára szeretnénk megteremteni az esélyt a felemelkedésre, ez a szolgáltatás kifejezetten alkalmas a szegénység és a nyomor ördögi köréből történő kitörésre" - jelentette ki Czibere Károly.

Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a 2010 és 2014 között zajló korábbi gyerekesélyprogram segítségével nagyon sok fejlesztés valósult meg a kistérségben. Gyerekházak működtek Jánkmajtison, Túristvándiban és Szatmárcsekén, most pedig újak építésére biztosít forrást a pályázat - közölte a kormánypárti képviselő.

(MTI)