Az EMMI ma egyeztetést tartott egyes civil szervezetekkel az ápolási díjakról. A kormány és a többi résztvevő kifejezte megbecsülését a hozzátartozóikat ápolók kimagasló embersége és kitartása iránt.

A minisztérium beszámolót adott az ápolási díj rendszeréről, és az elmúlt években történt ápolási díj emelésekről: 2010. és 2018. között 63 százalékkal, 37 050 forintról 58 680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása. Idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek.

A mai egyeztetésen résztvevő civil szervezetek  egyetértettek a kormány azon elképzelésével, hogy az ápolási díjak további emelésére kerüljön sor. Ennek részleteiről az EMMI kibővíti a párbeszédet további szakmai és civilszervezetekkel, érdekképviseletekkel és a szociális ágazati egyeztető fórummal.

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)