A teljes társadalom közös felelőssége a társadalmi felzárkózás, a szegénység csökkentése, a romák sorsának jobbra fordítása és annak megmutatása, hogy ők értékei, erőforrásai az országnak - jelentette ki Langerné Victor Katalin, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

A helyettes államtitkár a Magyar Nemzeti Roma Platform záró konferenciáján mondott köszöntőjében kiemelte: közösen kell beszélni a problémákról, a feladatokról, amelyeket együtt kell megoldani és az eredményekről, amelyeket már elértek. Ha vannak eredmények, merni kell kimondani, mert az egyik legfontosabb üzenet a jövőre nézve, hogy nemcsak elérni kell egy eredményt, hanem meg is kell tartani - mutatott rá.

Úgy látja, vannak helyek, ahol hirtelen sikereket értek el, de "nem tette örökséggé a munkát, a tudást" az, aki "a hátán vitte" azt, és amikor elment a közösségből, megszűnt a munka, "elporladtak az eredmények". A roma platform segíthet abban, hogy amikor megtalálják a jó példákat, közösen bátorítsák, támogassák a munkát, adják tovább a tudást, így megtarthatják az eredményeket - magyarázta.

Langerné Victor Katalin hangsúlyozta: a siker kulcsa a konzultáció, a párbeszéd, az értelmes vita. Korábban vagy magukra hagyták a romákat a problémáikkal, vagy a bevonásuk nélkül akarták megoldani a gondokat. A konzultációsorozat azonban az elmúlt időben bebizonyította, hogy meg kell keresni azokat, akikért dolgoznak, akikkel együttműködhetnek a valódi társadalmi felzárkózás érdekében, és ehhez értelmes párbeszédre van szükség - közölte. A helyettes államtitkár azt mondta: folytatják a munkát, mindent megtesznek, hogy minél többen kerüljenek ki a szegénységből, folytatják az együttműködést a partnereikkel, és látva az eredményeket, remélhetőleg mind többen csatlakoznak.

(MTI)