Az április 28-i rendezvény részleteiről, valamint a nemzedékek közötti szolidaritás jegyében meghirdetett pályázatokról tájékoztatott Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár, valamint Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár keddi sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

2012 a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve – emlékeztetett Soltész Miklós, hozzátéve, hogy ennek kapcsán számos rendezvényt szerveztek és különböző támogatásokat nyújtanak folyamatosan.

Az Erzsébet-utalvány bevételéből meghirdetett 500 millió forintos pályázatról szólva elmondta, hogy a támogatás azoknak az idős embereknek nyújt üdülési lehetőséget, akik ezt – különböző okokból - máshogy nem tudják megoldani.

Asztalosné Zupcsán Erika, Soltész Miklós (fotó: Pelsőczy Csaba)

Az államtitkár kitért a „Kor-Társ” pályázatra is, amire több mint 800 érvényes pályamunka érkezett, melyből 213 fog támogatást kapni, mintegy 24 millió forint értékben. Ennek keretében idős klubok – a be nem jegyzettek is – jelentkezhettek számos támogatott tevékenységre. Hangsúlyozta, hogy az 50-150 ezer forint közötti összeg elbírálásánál a kiemelten támogatandó pályázatok közé sorolták azokat a programokat, melyekhez csatolták a helyi önkormányzat, vagy más szponzor nyilatkozatát arról, hogy hozzájárul a pályázat megvalósításához. Ezzel együtt – mint mondta – több ezer idős ember szabadidős tevékenységét képesek támogatni.

Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról tájékoztatott, hogy az Európai Unió által meghirdetett tematikus évekről az időszak végén jelentést kell írni. Ennek érdekében számos kiemelt programmal propagálják idén a nemzedékek közötti szolidaritást. Mint mondta, jelenleg is futnak azok a kezdeményezések, melynek keretében állami vezetők tartanak rendhagyó osztályfőnöki órákat.

Asztalosné Zupcsán Erika, Soltész Miklós (fotó: Pelsőczy Csaba)

Mint azt az államtitkárság korábban is jelezte, április 28-án egész napos családi program lesz a Millenárison, ahova fiatalokat, időseket egyaránt színes programokkal várnak. A Nemzedékek Napja alkalmából játék, zene, kézműves foglalkozások és egészségmegőrző sátor is várja majd az érdeklődőket.

Az Életút pályázatról szólva elmondta, hogy arra mintegy 2500 pályázat érkezett be, a rendezvény keretében pedig már részeredményeket fognak közölni. A pályázat kapcsán arra is kitért, hogy azok az iskolák, akik kortanulmányt szeretnének végezni, az önéletírói pályamunkák valóságos „kincsesbányát” fognak jelenteni.

(kormany.hu)