Felismerve, hogy az iskolai testnevelés során szerzett élmények megalapozzák az aktív életmódhoz való kötődést, a Magyar Kormány kiemelt célja volt, hogy ennek a lehetőségét lakóhelytől függetlenül minden iskoláskorú fiatalnak biztosítsa - mondta el Szabó Tünde a jászfelsőszentgyörgyi új tornacsarnok átadóünnepségén.

Az új 736 négyzetméteres tornaterem a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében valósult meg. A létesítményben egy valamennyi kispályás labdajátékra alkalmas terem, öltözők, mellékhelyiségek és szertárak kaptak helyet. A mintegy 250 millió forintos beruházás keretében a tornaterem teljes felszerelése, sportszerek és az öltözők bútorzata is beszerzésre került.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

- Így már a szülőkkel és a pedagógusokkal együtt tudunk tenni azért, hogy a sport által a gyermekek már minél fiatalabb korban megismerjék a közös célok eléréséért végzett munkát és az egymás iránti felelősség szerepét a mindennapokban, s mind e mellett egy egészséges társadalmat nevelhetünk- hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Tünde. Majd hozzátette a sport közösségfejlesztő és esélyegyenlőség megteremtését segítő funkciója alapvetően pozitív hatásokat épít be a személyiségbe, és hasznos tevékenységgel tölti meg a fiatalok szabadidejét.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Az új létesítmény nem kizárólag a helyi gyermekek testnevelés óráinak lesz a helyszíne, de a település közösségi-, szabadidősport-, vagy kulturális- eseményeinek is. Az ünnepségen köszöntőt mondott Jászfelsőszentgyörgy polgármestere Zelenai Tibor Károlyné, valamint Pócs János országgyűlési képviselő is.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A kormány három éve döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, mely során 25 tanuszoda, 27 tornaterem, 24 iskolában tanteremfejlesztés és 5 teljesen új iskola valósul meg, a fejlesztések nagy részben már lezárultak vagy kivitelezés alatt állnak. Magyarország költségvetésében 2014 óta minden évben rendelkezésre áll évi mintegy 9 Mrd Ft forrás a nevelési-oktatási intézmények felújítására, beruházására és a mindennapos testnevelés feladatellátás biztosításához tornatermek és tanuszodák építésére.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)