Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára hivatalában fogadta Rachid Talbi Alami, Ifjúsági és sportminisztert, a Marokkói Királyság küldöttségének vezetőjét, valamint Karima Kabbaj-t, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövetét.

A megbeszélés során Szabó Tünde ismertette a magyar kormány sportstratégiájának legfontosabb céljait. Kiemelte: a versenysport eredményességének fokozása mellett el kell érni, hogy minden gyermek sportoljon, ezt színvonalas sportlétesítményekben tehesse, fontos cél továbbá, hogy Magyarország minél több nemzetközi sporteseménynek adhasson otthont. Hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai ágazatként tekint a sportra, ezért kiemelt figyelmet fordít a szabadidősport támogatására, a mindennapos testnevelésre, a sportlétesítmények fejlesztésére, az élsport, valamint a sportági szövetségek támogatására. Az államtitkár bemutatta az elmúlt időszak látványos eredményeit a sportigazgatás területén, külön kitérve a magyar sporttámogatási rendszerre is.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Rachid Talbi Alami gratulált a FINA vizes világbajnokság sikeres lebonyolításához, és az egyre növekvő számú magyar rendezésű nemzetközi sport világversenyekhez. Elmondta, hogy ez rendkívül fontos terület most országa számára, hiszen Marokkó is komoly nemzetközi sportesemények megrendezésére készül, többek között versenyben vannak a 2026-os labdarúgó világbajnokság rendezési jogáért. A sportminiszter szorgalmazta, hogy mielőbbi tapasztalatcsere kezdődjön a témában a két ország között. Érdeklődött továbbá a hazai utánpótlás nevelés, a Testnevelési Egyetem képzési rendszere, illetve a sportlétesítmények fenntartása iránt.

A tárgyaláson mindkét fél nyitottságát fejezte ki a 2014-es sportügyi megállapodás megújítását illetően, így ennek lehetséges tartalmával kapcsolatban már a közeljövőben egyeztetések kezdődhetnek. A marokkói fél javasolta, hogy az új sportügyi megállapodás aláírására egy következő látogatás alkalmával kerüljön sor.

A marokkói küldöttség mostani látogatása során nem tudott létesítményeket meglátogatni, ezért Szabó Tünde reményét fejezte ki, hogy legközelebb erre is sor kerülhet, és javasolta a Duna Aréna, illetve különböző sportágak akadémiáinak felkeresését.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)