Balatonfüreden, a Vitorlás téren ünnepélyes keretek között, a hagyományos vitorlabontó ünnepség során dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár megnyitotta a 2017. vitorlásévadot.

Az idei évadnyitó vitorlabontás rendkívüli volt, hiszen a Balatoni Yacht Club, a magyar vitorlázás legpatinásabb klubjának 150. évfordulójáról is megemlékeztek a résztvevők, felavatták a Club 17 alapítójának bronz emléktábláját.

A Vitorlabontó ünnepen köszöntőt mondott dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és Gerendy Zoltán, a Balatonfüredi Yacht Club elnöke is. A 2017. évi vitorlás évadot Szabó Tünde nyitotta meg az ünnepi zászlófelvonást és a tó megkoszorúzását követően.

Kép letöltéseFotó: EMMIAz államtitkár beszédében kiemelte, hogy a Szövetség kitartó munkájának köszönhetően, hét nagy nemzetközi vitorlásverseny házigazdája is lesz Magyarország, a Balaton. Ezek között Tihanyban megrendezésre kerül a Finn Masters Európa-Kupa, a Balatonfüredi Laser Európa-Kupa, a NAVIGA Modellvitorlás Világbajnokság, és támogatjuk a balatonföldvári Finn Dinghy, Olimpiai Hajóosztály Világbajnokság megrendezését is. A vitorlás sport fejlesztéséről szólva elmondta, hogy a Kormány, a Bejárható Magyarország Programhoz kapcsolódva, olyan eszköz- és szolgáltatásfejlesztést támogat, amelynek eredményeképpen hosszabbá válhat a turisztikai szezon, növekedhet a vendégszám, valamint a vitorlás sporton keresztül még szélesebb körben népszerűsíti majd Magyarország történelmi, kulturális és természeti szépségeit.

A vitorlabontón részt vettek a T-System verseny versenyzői is, akiknek a rajtot követően hajóikkal a Balatonfüred–Alsóörs–Tihany–Balatonfüred versenypályán kell bizonyítaniuk.

A vitorlás sport jelentős fejlesztések elé néz, hiszen tizenhárom balatoni, egy-egy Fertő, Tisza- és Nyéki-tavi kikötő újulhat meg, továbbá túraútvonalakat fejlesztenek és megteremtik a kikötőminősítő-rendszer feltételeit is. Balatonfüreden is várhatók fejlesztések, kialakításra kerül a turisztikai hálózat egyik legjelentősebb balatoni pillére, a füredi megállópont illetve tervezik a kikötő fejlesztését is.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)