Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára tegnap köszöntőt mondott „A magyar és görög szabadság- és sporteszmények 1821-től napjainkig konferencián” a Parlament Felsőházi termében.

Az előadásokat megelőzően beszédet mondott még Csallóközi Zoltán, miniszterelnök-helyettes főtanácsadó, valamint Topuzidisz Dimitrisz, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának szóvivője.

Kép letöltése

Szabó Tünde köszöntőjében kiemelte, hogy a történelem folyamán nagyon sokszor megtapasztalhattuk már, miként képes a sport az egyének, államok, eszmények és ideológiák ellentétein túllépve egységesíteni a világot.

- A magyar sport az akarat és a tettrekészség kiemelkedő példája, a bátorság és a győzni akarás szimbóluma, már több mint százhúsz éve. Olimpiai és paralimpiai bajnokaink kitartásukkal és teljesítményükkel mintául szolgálnak az egész magyar nemzet számára, akárcsak ifjúsági olimpikonjaink, akik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál keretein belül idén hazai közönség előtt bizonyíthatják be, hogy a jelen tehetségeiként ők a jövő példaképei – fogalmazott az államtitkár.

Az egynapos konferenciát a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és a Magyarországi Görögök Kutatóintézete szervezte, azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsenek a nemzetek legnagyobb játéka, az Olimpia történetének, eszményének, és küldetésének, az ókori olimpiáktól az újkori olimpiáig vezető útnak részletesebb megismerésére.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)