A Széchenyi István Egyetem mai diplomaosztóján több mint kétszáz végzős hallgatóból tizenöten sportdiplomáciai szaktanácsadó diplomát vehettek át, az egyetem egyedülálló sportdiplomata képzésének befejezéseként.

Az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón a tavaly ősszel indult szakiránnyal kapcsolatban dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár elmondta, szükség van a sportdiplomáciai képzésekre, ahol olyan szakembereket képeznek, akik hatékonyan tudják képviselni a sportszektor különböző szervezeteit hazai és nemzetközi szinten egyaránt, képesek részt venni a sportszervezetek munkájában és segíteni őket érdekeik érvényesítésében. Hozzátette, hogy a magyar sportdiplomaták munkájának és a magyar kormány kiemelt támogatásának köszönhetően folyamatosan növekszik a hazai rendezésű események száma, hiszen 2016-ban több mint 70, idén pedig több mint 80 hazai rendezésű nemzetközi sportesemény valósult meg, míg 2018-ra már most 50-nél több sportrendezvényt regisztráltak.

-Nem csak az elnyert rendezési jogok száma növekszik, hanem egyre jelentősebb, nagyobb eseményeknek adhatunk otthont - folytatta az államtitkár. Majd emlékeztetett az egy hét múlva kezdődő FINA Vizes Világbajnokságra, a július végi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) és felidézte a tavaly év végi Európai Sportminiszteri Értekezletet is, ahol Európa legmagasabb rangú sportvezetőit láttuk vendégül.

-Ezek az események mind a magyar sportdiplomácia sikerességét mutatják és azt is, hogy szükség van jól képzett, menedzserszemléletű sportdiplomáciai szakemberekre. Ehhez elengedhetetlen a Széchenyi István Egyetem képzése, amely tantárgyi tematikája, neves és felkészült oktatói révén megalapozhatja a magyar sport, és a magyar sportdiplomácia sikeres jövőjét.

A sajtótájékoztatón dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, hogy a sportdiplomáciai szakemberek utáni növekvő keresletnek és szakirány népszerűségének köszönhetően a képzést jövőre is meghirdeti az Egyetem.

A végzősök nevében megszólaló hallgatók elismerően szóltak a képzés színvonaláról és a rendkívüli oktatói körről, akiktől nemcsak elméleti tudást, de nagyon sok gyakorlati tapasztalatot is elsajátíthattak.

(EMMI)