Emléküléssel és kitüntetések átadásával ünnepelték szombaton a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) - Európa első egyetemi sportszövetsége - 110. születésnapját.

Kép letöltéseA Gödöllői Királyi Kastélyban tartott eseményen - amelyen köszöntőt mondott Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke is - Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében úgy fogalmazott, egy nép sikere mindig tetteiben és történelmében gyökerezik, abból táplálkozik.

"A magyar történelem lapjain, annak sorai között pedig szinte ragyognak a világszinten ismert és elismert magyar sporttörténelem jeles pillanatai. A sportszövetség 110 évvel ezelőtti célkitűzése, hogy 'az ifjúság nagy egészét megnyerje a testi kultúra nagy eszméinek', örökérvényű gondolat, amelyért mind a mai napig fáradhatatlanul küzdenek."

Szabó Tünde előre is tekintett: "Mi, sportszerető magyarok, akik hiszünk Magyarország jövőjében, tudjuk, a magyar tehetségek tiszteletére sokat játsszák a jövőben is a világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon és olimpiai játékokon a magyar himnuszt."

Az ünnepség keretében díjat vehettek át azok a hallgatók, akik a legtöbbet tették az egyetemi szabadidősport szervezéséért. Kitüntettek fiatal sportszakembereket, támogatókat, versenyszervezőket, a felsőfokú tanintézmények sportjáért a legtöbbet tevő sportvezetőket. Nyolc diák kapta meg a 2016-os év Egyetemi Sportolója Díjat, a MEFS Életműdíját hárman vehették át.

Kiss Ádám, a MEFS elnöke adta át Földesiné Szabó Gyöngyi professor emerita részére a hazai és nemzetközi egyetemi sport fejlesztéséért és támogatásáért végzett öt évtizednyi munkásságának elismeréséért a MEFS Örökös Tag Aranyjelvény színarany kitűzőjét.

A MEFS legrangosabb elismerését - a Frenkl Róbert Magyar Egyetemi Sportért Díjat - Pavlik Gábor professor emeritus kapta az egyetemi sportban végzett sok évtizedes munkájának elismeréseként.

(MTI)