Tavalyi kimagasló teljesítményük elismeréseképpen 31 sportág 47 versenyzőjét, illetve csapatát díjazta keddi évértékelőjén a nem olimpiai sportágakat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ).

A díjátadón Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára közölte: a kormány 2016-ban megközelítőleg 380 millió forintos támogatást biztosított a nem olimpiai sportágak szakmai működésére, és ugyanekkora összeg mellett 2017-ben további 138 millióval segíti tizenegy tagszövetségén keresztül az NVESZ kiemelt eseményeit.

Kép letöltéseFotó: Vörös NándorA nem olimpiai sportágakat összefogó NVESZ a múlt év végén vált ki a Magyar Olimpiai Bizottságból és alakította meg saját köztestületét. Első nagy rendezvényén az elmúlt évi világ- és Európa-bajnokságokon érmes versenyzőket díjazták, köztük 11 világbajnokot és 16 Európa-bajnokot.

Mészáros János, az NVESZ elnöke szerint kifejezetten eredményes esztendő volt a tavalyi. 2017-ről szólva pedig hangsúlyozta, hogy népes delegációval vesznek részt a júliusi, lengyelországi világjátékokon, emellett sportágaik több hazai világversenyt rendeznek. Magyarország ad otthont a kick-box- és a Szkander-világbajnokságnak, a kendó- és a búvárszövetség Eb-t rendez, és további nem olimpiai sportágak világ- és Európa-kupájáért is hazánkban versengenek majd.

(MTI)