Kubala Lászlóra, az FC Barcelona magyar játékosára, a spanyol labdarúgó válogatott leghosszabb ideig regnáló szövetségi kapitányára emlékeztek Barcelonában, a királyi palotában. Az ünnepi megemlékezésen köszöntőbeszédet mondott Gerard Figueras, Katalónia sportért felelős főtitkára és Pau Vilanova, az FC Barcelona igazgatótanácsának tagja, majd a Kubala családot köszöntötte dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, valamint Dr. Balogh Csaba, a KKM közigazgatási államtitkára.

Kép letöltéseFotó: EMMIKubala László olyan világklasszis, akit a Barcelona fennállásának 100-dik évfordulóján 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választottak, akiről még életében film készült és dal is született, akinek, mint a klub valaha élt egyik legnépszerűbb játékosának – 2009-ben a Camp Nou központi helyén szobrot állítottak – fogalmazott az államtitkár. Majd Kubala motiváló ars poeticáját idézte meg: „Akarni, tudni, bírni”. Végezetül példaként állította mindenki elé sporthoz való kötődését, hiszen Kubala Lászlónak szenvedélye volt a testmozgás, még hatvanéves korán túl is rendszeresen kilométereket futott és kerékpározott. Kubala Lászlónak köszönhetően Barcelona és Magyarország között örökké marad egy kapocs, amit nem lehet elszakítani, amelyről a magyar kormány és a Magyar Sportújságírók Szövetsége is kiemelten gondoskodik. A mi feladatunk, hogy emlékét megőrizzük, szellemét pedig továbbvigyük.

Ünnepi köszöntőjét követően Szabó Tünde és Balogh Csaba átadták ajándékaikat Kubala László fiainak, Carlosnak és Lászlónak, egy-egy arannyal bevont Szent Korona replikát, így is kifejezvén Magyarország tiszteletét édesapjuk sportolói munkássága és emberi nagysága előtt. Az emlékünnepélyen Tarlós István, Budapest főpolgármestere méltatta Montserrat Garcia Riust, a Kubala szobor alkotóját, majd arról a kezdeményezésről is beszélt, hogy mind a magyar fővárosban, mind Barcelonában nevezzenek el közterületet Kubala Lászlóról. Az este folyamán a vendégek élőben hallgathatták meg Kubala László kedvenc dalait és a kifejezetten róla írt dalt is, valamint rövid összeállítást tekinthettek meg a sport legendáról készült filmekből. A Magyarok Barcáért című film rendezője, Kocsis Tibor személyesen tartott ismertetőt Kubala László életét bemutató új filmjéről.

A gála keretében Dunai Antal, olimpiai bajnok futballista és Dr. Kovács Barnabás, barcelonai főkonzul megnyitották a KUBALA 90 fotókiállítást, amely a népszerű focista és sikeres sportvezető életútját dolgozza fel. Az ünnepségsorozat célja, hogy méltó emléket állítson Kubala Lászlónak és mind a két nemzet, illetve a Barca háláját, elismerését fejezze ki a családtagok számára.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)