Jó ütemben haladnak a 17. FINA Világbajnokság előkészítő munkálatai – jelentette ki dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a 2017-es úszó-, vízilabda-, műugró-, óriás toronyugró-, szinkronúszó- és nyíltvízi úszó-világbajnokság szervezőbizottságának tegnap megtartott ülését követően.

A bizottság elnöke Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, aki a magyarországi vb-vel kapcsolatos összkormányzati feladatok koordinációját kormánybiztosként látja el, a testület társelnöke Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, a nemzetközi szövetség (FINA) alelnöke. A közvetlen irányító testület tagja Pintér Sándor belügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos és Szántó Éva, a Magyar Úszószövetség főtitkára, a budapesti FINA-világbajnokság előkészítésére létrehozott Budapest 2017 Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója.

Az államtitkár elmondta: az építők hat héttel előbbre tartanak az időarányos tervhez képest, ennyivel korábban helyezték fel a tetőt a Dagály Úszóarénára, de a többi szervezési és megvalósítási munkálat is megfelelő ütemben folyik. A Semmelweis Egyetem már várja a jelentkezőket 600 fős egészségügyi csapatba, amely az év végére áll fel. A stábban 200 önkéntes munkájára lesz szükség.

Dr. Szabó Tünde hangsúlyozta: a Budapesten és Balatonfüreden 2017. július 14-30. között megrendezendő vizes világbajnokság sikeres megrendezése rendkívül fontos, hiszen ez is befolyásolhatja a 2024-es budapesti olimpiai pályázat eredményességét. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberben, a límai közgyűlésén dönt az olimpiai pályázatokról, a NOB tagjainak többsége pedig részt vesz hazánkban a világbajnokságon. Így közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek a sportlétesítményekről és a rendezésről.

A világbajnokság sikeres lebonyolítása érdekében folyamatosan konzultálunk az operatív feladatokat irányító Gyárfás Tamással és Szántó Évával, s egyeztetünk a munkálatok alakulásáról a szervezőbizottság tagjaival – tette hozzá az államtitkár.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)