Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár nyitotta meg a IV. Európai Speciális Olimpia Tenisz Napot Budapesten, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az értelmi fogyatékkal élők sportolására és népszerűsítse az integrált sportot. Az eseményen megrendezésre került az ún. egyesített páros teniszbajnokság is, ahol ismert emberek és hazai sportolók egy-egy speciális olimpikonnal mérhették össze tudásukat.

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy ezzel a rendezvénnyel lényegében a Speciális Olimpia alapelve kel életre, mely szerint az értelmi fogyatékossággal élő emberek képesek – megfelelő segítséggel – a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is. - Fontos feladatunk, hogy közösségi élményeket és sikerélményeket nyújtsunk, olyan kapukat nyissunk meg mindenki előtt, amelyek segíthetnek a társadalmi felzárkóztatásban, és az esélyegyenlőség megteremtésében.” – mondta el Szabó Tünde.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Majd köszönetet mondott a szülőknek a biztos, támogató háttérért, az edzőknek, tanároknak és nevelőknek pedig azért a fáradhatatlan munkáért, amellyel a lehető legnagyobb teret nyitják meg a tehetséges sportolók előtt, végül a szervezőknek, és mindazoknak, akik e nemes kezdeményezés mellé álltak, támogatva a rendezvény megvalósulását.

Kép letöltéseFotó: EMMI

A kormány által kiemelt 16 sportág – köztük a tenisz - sportágfejlesztési programjában markánsan megjelenik az „ép” és a fogyatékkal élő sportolók integrációjára való törekvés mind az edzésmunkában való részvétel, mind a versenyzés terén. Ennek gyakorlati megvalósulását segíti elő, hogy a Sporttörvény módosításával 2017-től a Magyar Paralimpiai Bizottság önálló köztestületté alakult. A Sportért Felelős Államtitkárság ezzel is megerősíti, hogy az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a fogyatékkal élők sportjának területére, az ahhoz kapcsolódó érdek-képviseleti és civil sport-szakmai, sport-igazgatási feladatok ellátására.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)