A sport az átlagosnál 26 százalékkal jobban élénkíti a magyar gazdaságot, vagyis jelentős húzóerőt jelent a többi gazdasági szektor számára is - hangzott el a hétvégén befejeződött XV. Országos Sporttudományi Kongresszuson, amelynek egyik fővédnöke és előadója Szabó Tünde sportért felelős államtitkár volt.

A Magyar Spottudományi Társaság Sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában mottójával megrendezett kongresszusán 156 előadás és 9 plenáris előadás volt hallható, 3 ország előadóitól, a sportjogtól, a sportgazdaságon át egészen a „mozgásgyógyszerig”. A résztvevők számos hazai és nemzetközi, sportszakmai, illetve sporttudományi kutatás eredményével is megismerkedhettek.

Dr. Szabó Tünde kutatási területéről, a sportsérülésekről tartott előadást, amelyben ezek veszélyeire és megelőzésük fontosságára hívta fel a figyelmet. A sportvezető szerint még jobban figyelni kell a sportolókra, hogy megőrizzék egészségüket és megelőzzék a maradandó sportsérüléseket. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő felvilágosító munka, és a jól működő sportbiztosítási rendszer, amelyet a jövőben várhatóan hazánkban is még tovább fejlesztünk majd.

A Corvinus Egyetem Üzleti Gazdaságtan tanszékének kutatási eredményei egyértelműen, számokkal alátámasztva világítottak rá arra, hogy a sport nemcsak dinamikusan fejlődő és más ágazatokra pozitívan ható szektor, de ezáltal a magyar gazdaságot az átlagosnál lényegesen jobban serkentő gazdasági tényező is.

Az ilyen szakmai események alkalmat teremtenek arra, hogy értékeljük a mögöttünk lévő időszakot és figyelemmel a trendekre, tapasztalatokra új célokat, stratégiai irányokat határozzunk meg. Többek között a sportbiztosítási rendszer és a sport gazdasági jelentősége is számtalan új lehetőséget teremt a jövőre nézve a magyar sport számára - mondta el Szabó Tünde.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)