Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára ma hivatalában fogadta Grúzia sportminiszter helyettesét, Shalva Gogoladzét és a grúz Nemzeti Vízisport Szövetség elnökét, David Ruruát.

Shalva Gogoladze gratulált Magyarországnak a FINA Vizes Világbajnokság kiemelkedő rendezéséhez, a csodálatos helyszínekhez és külön kitért a Duna Arénára, mint a világ egyik legmodernebb uszoda komplexumára. Elismerését fejezte ki, hogy hazánk egy ilyen rangos esemény professzionális lebonyolításával mutathatja meg magát az egész világnak. Példaértékűnek nevezte azt a sportigazgatási modellt, amely mindezt lehetővé tette a pályázat benyújtásától kezdve, a megvalósult létesítményfejlesztéseken át, a nemzetet összekovácsoló közösségi élményekig.

Kép letöltéseFotó: EMMI

A grúz sportvezető a két ország közti, mielőbbi együttműködési lehetőségek szerződéses kidolgozását szorgalmazta, kiemelten a fejlesztések és a nemzetközi sportesemények rendezése területén, valamint az egyes sportágak tekintetében is. A dokumentum aláírására a jövő évben, a Grúziában tanácskozó EPAS konferenciát megelőzően kerülhet sor, amelyre ezúton is meghívta Szabó Tündét. 2018 szeptemberében ugyanis Magyarország után Grúzia lesz, a kétévente megrendezésre kerülő Európai Sportminiszteri Értekezlet (EPAS) házigazdája.

Szabó Tünde üdvözölte, hogy Grúzia sportolói nemcsak a Vizes Világbajnokságon, de az EYOF-on és az augusztus végi Judo Világbajnokságon is részt vesznek és élvezik hazánk vendégszeretetét. Az államtitkár elmondta, hogy azok a sikerek, rendkívüli eredmények, amelyeket grúz kollégája is említett a magyar kormány sportpolitikájának és a sport stratégiai megközelítésének köszönhetőek. Hangsúlyozta, Magyarország időben felismerte a sportban rejlő lehetőségeket és igazodott annak dinamikus fejlődési ritmusához, amely hosszútávon minden ágazatra pozitív hatást gyakorol.

David Rurua gratulált a magyar sportolók eddigi kiváló teljesítményéhez a Vizes Világbajnokságon és reményét fejezte ki, hogy a jövőben csereprogramok, közös edzőtáborok által országa a judo és a birkózás mellett, a vizes sportokban is sikereket érhet majd el.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)