Az élet ajándékai közé tartozik a sport és a művészet, s e két tevékenység szorosan összekapcsolódik – mondta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az Ezüstgerely 2016 kiállítás budapesti megnyitóján a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítótermében.

Az Ezüstgerely pályázat alkotói az élet két ajándékának legnemesebb értékeit hangolják össze: a sport szépségét, feszültségét, gyorsaságát örökítik meg művészi eszközökkel immár 55 esztendeje – emlékeztetett az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Balogh Zoltán/MTI

Dr. Szabó Tünde hangsúlyozta: a sportban megnyilvánuló erők, lendületek, ritmusok, színek, sebességek, hangok részei annak a harmóniának, egyensúlynak, amely végén ott az eredmény. Ez az, ami oly vonzóvá, oly szerethetővé teszi a sportot. Akkor is, amikor mi magunk végzünk valamilyen mozgást, amikor mi szeretnénk elérni egy kitűzött célt, és akkor is, amikor nézzük és csodáljuk a sportolókat. Különösen izgalmas, ha egy művész segít abban, hogy felfedezzük a sportban rejlő szépséget. A művészek másképp, érzékenyebben reagálnak a körülöttük lévő világra, eseményekre, ezért képesek olyan rejtett titkokat felfedezni és elénk tárni, amit mi magunk nem biztos, hogy észrevennénk – tette hozzá.

A művészeti alkotások azonban nemcsak azért fontosak az emberiség számára, mert megmutatnak valamit, ráirányítják a figyelmet egy tárgyra, személyre, jelenségre. Sokkal inkább azért mert segítenek megállítani az időt. A versenynek vége, kiosztották a díjakat, elmentek a nézők, a szervezők, a versenyzők… Ám annak a pillanatnak a csodája, izgalma, feszültsége ottmarad a fotón, szoborban, festményen, irodalmi műben – hangsúlyozta az államtitkár.

Kép letöltéseÉrdeklődők az Ezüstgerely 2016 pályázatra beérkezett pályaműveket bemutató Sport a kortárs magyar művészetben című kiállítás megnyitóján Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Az Ezüstgerely pályázat keretében az elmúlt több mint fél évszázad alatt számtalan nagyszerű alkotás született. Idén 200 képzőművészeti, 34 irodalmi, 20 film illetve videó alkotást, valamint több mint 400 fotót zsűriztek a szakemberek. A tárlaton a legjobbakat láthatják közülük április 17-ig az érdeklődők.

(EMMI- Sportért Felelős Államtitkárság)